35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές ξανά στους δρόμους

Ειδήσεις Ελλάδα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ το Σάββατο απαιτώντας από την κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το σχέδιο που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν.

«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Ο Μπάιντεν είναι η μόνη μας ελπίδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη διαδηλώτρια, η Αμπιγκέιλ Τσουρ, 34 ετών.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρότεινε νέο οδικό χάρτη ενόψει πλήρους κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Τελ Αβίβ, διαδηλωτές κράταγαν μεγάλο πανό με το σύνθημα «Μπάιντεν, σώσε τους από τον Νετανιάχου».

Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους που μίλησαν στο AFP δεν έκρυψαν πως φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία.

Μπάιντεν: Σχέδιο 3 φάσεων από Ισραήλ για ειρήνευση στη Γάζα

Για την Ντίτι Καπουάνο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για την «εξουσία» του από ό,τι για την τύχη των ομήρων. «Ελπίζω ο κ. Μπάιντεν να ασκήσει επαρκή πίεση ώστε η κυβέρνηση και ο κ. Νετανιάχου να δεχθούν τη συμφωνία», συνέχισε η 46χρονη με την ισραηλινή σημαία στους ώμους.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων και των Εξαφανισθέντων ανέφερε πως θα απαιτήσει «η ισραηλινή κυβέρνηση να εγκρίνει αμέσως τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και να ξαναφέρει σπίτι όλους τους ομήρους».

«Θα ζητήσουμε επίσης όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και τα μέλη του συνασπισμού να δεσμευτούν δημόσια να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να μην επιτρέψουν (…) να τορπιλιστεί και να θέσουν σε κίνδυνο τους ομήρους», πρόσθεσε η συλλογικότητα.

Πιέζουν οι μεσολαβητές

Οι χώρες οι οποίες μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη —το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος—παρότρυναν τις δύο πλευρές να «οριστικοποιήσουν» τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Παρ’ όλα αυτά, στο πεδίο, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται στη Ράφα.

«Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος (…) καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», οι οποίες ικανοποιούν τις απαιτήσεις «όλων των πλευρών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα τρία κράτη.

Εκβιασμοί στην κυβέρνηση

Ακροδεξιοί ισραηλινοί υπουργοί απαίτησαν να παραιτηθούν, να ρίξουν την κυβέρνηση αν ο κ. Νετανιάχου προχωρήσει στο κλείσιμο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», αντέτεινε ο Γκλικ Γκιλάντ, 51 ετών, κρατώντας πελώρια αμερικανική σημαία. «Είμαστε αρκετά δυνατοί για να ασχοληθούμε με τον πόλεμο μετά. Καταρχήν ας τους ξαναφέρουμε σπίτι», πρόσθεσε.

«Ελπίζω επειδή εμπιστεύομαι τον λαό μου, όχι επειδή εμπιστεύομαι την κυβέρνησή μου», συνόψισε η Ντορίτ Λαόρ, διαδηλώτρια 60 ετών.

Ανένδοτος ο Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι οι «όροι» για την εφαρμογή «κατάπαυσης του πυρός» δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την«καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» που κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό