27.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ισραήλ: Πληροφορίες για νέα απελευθέρωση ομήρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι δεκάδες όμηροι που κρατά η Χαμάς φαίνεται πως αποτελούν το «κλειδί» για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια τις τελευταίες ώρες, η χερσαία επίθεση καθυστερεί καθώς οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις διπλωματικές κινήσεις στο παρασκήνιο για την απελευθέρωση και άλλων αμάχων που κρατούνται από τους ακραίους ισλαμιστές.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα New York Times ανέφερε σήμερα Δευτέρα 23 Οκτωβρίου ότι η διαμεσολάβηση των Αμερικανών και του Κατάρ σύντομα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 50 ατόμων που απήχθησαν από το Ισραήλ κατά την εισβολή στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ισραηλινό στρατό, η εκτίμηση είναι ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες, τις οποίες παρέλαβε ο ισραηλινός στρατός. Πρόκειται για την Τζούντιθ και τη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT, αυτοί που μπορεί να απελευθερωθούν από τη Χαμάς είναι διπλοί υπήκοοι. Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον είχε πιέσει το Ισραήλ να καθυστερήσει την επικείμενη χερσαία εισβολή τους στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Οι Αμερικανοί φέρεται να ενημέρωσαν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι η καθυστέρηση μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης στη Γάζα θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους περιφερειακούς εταίρους τους για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για το θέμα.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία για να συζητήσει τις ιδιωτικές συζητήσεις, σύμφωνα με το Associated Press, δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πόσο το επιχείρημα αυτό θα «μετακινήσει τη βελόνα» στα σχέδια των Ισραηλινών. Ο αξιωματούχος σημείωσε πάντως ότι η βοήθεια του Κατάρ στη διαμεσολάβηση με τη Χαμάς κατάφερε να κερδίσει την απελευθέρωση δύο αιχμαλώτων, της Τζούντιθ και της Νάταλι Ράναν.

IDF: Επλήγησαν πάνω από 320 στόχοι σε μια μέρα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έπληξαν περισσότερους από 320 στρατιωτικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας, από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, ανέφερε ο στρατός σε ενημέρωσή του.

«Οι IDF έπληξαν στόχους που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας που προετοιμάζονται για χερσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων θέσεων εκτόξευσης οβίδων όλμων και αντιαρματικών πυραύλων», ανέφεραν οι IDF.

Ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς – αναπληρωτής επικεφαλής της δύναμης πυραύλων της τρομοκρατικής οργάνωσης – σκοτώθηκε σε μια νυχτερινή αεροπορική επιδρομή εκεί, μαζί με δώδεκα άλλα μέλη της Χαμάς, ανέφεραν οι Ισραηλινοί.

Νέες απειλές από Ιράν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται το Sky News, ανώτατο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Iran International μετέδωσε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Αλί Φαντάβι δήλωσε τα εξής: «Ορισμένοι θεωρούν ότι μια άμεση πυραυλική επίθεση στη Χάιφα είναι η πιο πρακτική ενέργεια. Θα προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια χωρίς δισταγμό, εάν κριθεί απαραίτητο και απαιτούμενο». «Ωστόσο, δεν είμαι εγώ αυτός που καθορίζει την αποστολή» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Χάιφα, στην οποία αναφέρθηκε το υψηλόβαθμο μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Φαντάβι αναφέρεται σε πιθανή σύγκρουση.

Τι θα μπορούσε να σταματήσει την επίθεση

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι στρατιώτες τους διεξάγουν “ποικίλες εκπαιδευτικές ασκήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ετοιμότητα και τις δυνατότητες των δυνάμεων για χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας”.

Σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, πρόσθεσε ότι ομάδες από το Σώμα Πεζικού, το Σώμα Τεθωρακισμένων και πρόσθετες μονάδες προετοιμάζονται για “μια σειρά από διαφορετικά σενάρια μάχης”.

Επίσης, ανέφερε ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις για την “σύσφιξη της συνεργασίας μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων”.

Η ενημέρωση έρχεται την ώρα που το Ισραήλ αναμένεται να εξαπολύσει μια μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος των IDF Τζόναθαν Κόνρικους φέρεται να δήλωσε ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να αποτραπεί στη βάση μιας πλήρους παράδοσης της Χαμάς και της επιστροφής των ισραηλινών ομήρων

Τελειώνουν

Ο επικεφαλής της μονάδας νεογνών στο νοσοκομείο Nasser στη νότια πόλη Khan Younis δήλωσε ότι τα καύσιμα θα τελειώσουν εντός 48 ωρών.

Ο Δρ Hatem Edhair δήλωσε ότι υπάρχουν οκτώ μωρά στη μονάδα εντατικής θεραπείας και άλλα 10 στο τμήμα νεογνών.

“Τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι σε μηχανήματα CPAP (πεπιεσμένου αέρα) και σε μηχανήματα οξυγόνου”, δήλωσε τη Δευτέρα. “Αν το νοσοκομείο μείνει από καύσιμα, τα μισά από αυτά τα μωρά θα πεθάνουν σε λιγότερο από 24 ώρες”.

Οι γιατροί που περιθάλπουν πρόωρα μωρά σε όλη τη Γάζα έχουν προειδοποιήσει ότι τουλάχιστον 130 βρίσκονται σε “σοβαρό κίνδυνο” σε έξι μονάδες νεογνών λόγω της επιδεινούμενης έλλειψης καυσίμων.

Οι ελλείψεις καυσίμων προκαλούνται από τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε -μαζί με αεροπορικές επιδρομές- μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές πόλεις στις 7 Οκτωβρίου.

“Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο”, δήλωσε ο Edair. “Πρέπει να σώσουμε αυτά τα μωρά”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό