25.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα «φουντώνει», ο Νετανιάχου «επιβιώνει»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ τους παλαιστίνιους αμάχους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ράφα μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όταν τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο της πόλης, δίπλα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Οσο μένει ανοιχτή η πληγή της Γάζας, παραμένουν ενεργά τα μέτωπα του Λιβάνου καθώς και της Υεμένης, όπου οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι, ύστερα από επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, επιχείρησαν την Παρασκευή να πλήξουν με πυραύλους και drones ακόμα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πολύνεκρες επιθέσεις

Προηγήθηκαν δύο πολύνεκρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στη Ράφα, παρά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να μη θέτει σε άμεσο κίνδυνο τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όχι μόνο δεν σταμάτησε τη στρατιωτική επιχείρηση, αλλά επιτέθηκε σε πυρήνες της Χαμάς στον καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια, ενώ στα νότια έστειλε τα ισραηλινά τανκς να καταλάβουν ολόκληρο τον μεθοριακό Διάδρομο Φιλαντέλφι (μήκους 13 χλμ. και πλάτους μόλις 10 μέτρων) μέχρι τις ακτές της Μεσογείου υποβάλλοντας σε περαιτέρω δοκιμασία τις σχέσεις με την Αίγυπτο.

Το Τελ Αβίβ υποστήριξε ότι με μικρές βόμβες (αμερικανικής κατασκευής) σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς, απέδωσε το μακελειό σε εκρήξεις πυραύλων που είχε εγκαταστήσει η οργάνωση ανάμεσα στους αμάχους και τόνισε ότι οι στρατιώτες του ανακάλυψαν δεκάδες τούνελ. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου να μη χτυπήσει την περιοχή με μεγάλες αμερικανικές βόμβες, δεν είδε κάποια μεγάλης έντασης ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

Νέα αναγνώριση

Αντίθετα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας επικαλέστηκε την επίθεση στη Ράφα για να προχωρήσει στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ έστειλε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου διαθέτει άνετη πλειοψηφία η κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων, Σοσιαλδημοκρατών και Αριστεράς.

Η Σλοβενία θα γίνει η 10η από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται το Βέλγιο και η Μάλτα. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να εφαρμόσει «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» και αναφέρθηκε στην «προοπτική αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους» στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Εκείνοι που μιλούν για την «επόμενη ημέρα» πρέπει να καταλάβουν ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν θα επιτρέψει την αντικατάσταση της Χαμάς, διακήρυξε ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγιε. «Με δεδομένο το τίμημα που έχουμε πληρώσει, θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό παλαιστινιακό σχέδιο με ενιαία ηγεσία στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη» είπε ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς επιμένοντας στην ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Ομως το Ισραήλ δεν βιάζεται, απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή της Χαμάς στη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων και προειδοποίησε μέσω του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Νετανιάχου, Τζάκι Χανέκμπι, ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε νέα δημοσκόπηση, παρά τις απώλειες του κόμματός του, ο Νετανιάχου εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός ξεπερνώντας για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο τον αρχηγό της Εθνικής Ενωσης Μπένι Γκαντζ. Το κόμμα του Γκαντζ αξιώνει πρόωρες εκλογές, ενώ ο ίδιος απειλεί πως θα αποσύρει τη στήριξή του και θα αποχωρήσει από το πολεμικό συμβούλιο εφόσον ο Νετανιάχου δεν παρουσιάσει μέχρι τις 8 Ιουνίου σχέδιο για τη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται κάθε ημέρα που περνά στην αποκλεισμένη Γάζα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι η πολυδιαφημισμένη πλωτή προβλήτα στη Γάζα έγινε κομμάτια από τη θαλασσοταραχή και πως θα χρειαστεί πάνω από μια εβδομάδα για να επισκευαστεί ώστε να επαναληφθεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Αμερικανοί λένε ότι κατάφεραν να μεταφέρουν στην ακτή της Γάζας 1.000 τόνους τροφίμων, όμως τα περισσότερα από τα φορτηγά λεηλατήθηκαν καθ’ οδόν προς τις άδειες αποθήκες διεθνών οργανισμών.

Πάντως δεν διέφυγαν την προσοχή στρατιωτικών αναλυτών οι φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από την καταστροφή του πλωτού λιμανιού, στις οποίες διακρίνονται στην ακτή τουλάχιστον δυο αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δημιουργούν μεν μια αναγκαία ομπρέλα ασφαλείας, όμως διαψεύδουν τον Μπάιντεν που είχε διαβεβαιώσει πως «δεν πρόκειται να πατήσουν στη Γάζα αμερικανοί στρατιώτες». Εκτός εάν οι χειριστές των οπλικών συστημάτων δεν είναι Αμερικανοί… Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, πάντως, για τον τερματισμό του πολέμου παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος αργά την Παρασκευή.

Το σχέδιο, που, όπως είπε, είναι του Ισραήλ, θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Προβλέπει αρχικά μια εκεχειρία έξι εβδομάδων, την ανταλλαγή μερικών ομήρων της Χαμάς με παλαιστίνιους κρατουμένους και την απόσυρση των Ισραηλινών από τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μόνιμη παύση των εχθροπραξιών και η τρίτη φάση προβλέπει την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό