12.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και παραιτήσεις έβαλαν “φρένο” στον Νετανιάχου

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για την μεταρρύθμιση που επιδικώκει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προωθώντας την αύξηση των εξουσιών του Κοινβουλίου έναντι αυτής του Δικαστικού Συστήματος, φαίνεται πως άσκησαν ισχυρή πίεση και έφεραν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε πριν από λίγο το το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) την αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.

Νωρίτερα πηγή από το κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, είχε επίσης επισημάνει μιλώντας στο Reuters ότι είναι πιθανό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να αναστείλει το νομοσχέδιο.

Τους πολίτες του Ισραήλ έβγαλε στους δρόμους η κίνηση Νετανιάχου να αποπέμψει τον Υπουργό Αμυνας Γιοάβη Γκάλαντ, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου να σταματήσει το σχέδιο για την αναμόρφωση του Δικαστικού Συστήματος.

Για τους τους επικριτές της μεταρρύθμισης, η αύξηση των εξουσιών του Κοινοβουλίου σε βάρος του Δικαστικού Σώματος απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και αν πραγματοποιηθεί μπορεί να επιτρέψει την ακύρωση μιας πιθανής καταδίκης του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.

Νωρίτερα, σήμερα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί. «Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».

Την ίδια ώρα, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον, να εκπροσωπεί την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Βαθιά ανήσυχη η Προεδρία των ΗΠΑ

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία. «Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

Δημοκρατικές κοινωνίας και διάκριση εξουσιών

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό