23.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Ιράν: Ψάχνουν κατασκόπους – Πληροφορίες ότι ανακρίνουν τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης

Ειδήσεις Ελλάδα

Το όνομα του Ισμαήλ Καάνι μπορεί να μη λέει πολλά στον μέσο δυτικό αναγνώστη, ωστόσο είναι ένα ιδιαίτερα σημαίνον και κομβικό στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας του ισλαμικού καθεστώτος της Τεχεράνης.

Ο Ταξίαρχος Καάνι είναι ο διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του σκληροπυρηνικού παραστρατιωτικού σώματος, που είναι ανεξάρτητο από τον Ιρανικό Στρατό και είναι επιφορτισμένο με την προστασία του καθεστώτος του Χαμενεΐ προσωπικά, ενώ έχει υπό τον χειρισμό του και το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν.

Αν και ο Καάνι παίζει έναν κομβικό ρόλο τις τελευταίες ημέρες ήταν εξαφανισμένος και πολλά σενάρια είχαν κυκλοφορήσει, από το πιο απλό ότι έχει δολοφονηθεί από τους Ισραηλινούς, ακόμα και το πιο ακραία συνομοσιολογικό σενάριο, ότι είναι ένα «βαθύ λαρύγγι» του Ισραήλ και κατάσκοπος της Μοσάντ.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Middle East Eye ο Καάνι είναι ζωντανός και ανακρίνεται από τις ιρανικές αρχές. Το πού βρίσκεται είναι άγνωστο μετά το χτύπημα του Ισραήλ το Σάββατο στη Βηρυτό που σκότωσε τον υποτιθέμενο διάδοχο του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Middle East Eye, το Ιράν ερευνά επί του παρόντος παραβιάσεις ασφαλείας, με δέκα πηγές από τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να λένε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τόσο ο Κάανι όσο και η ομάδα του βρίσκονταν υπό απομόνωση ενώ ήταν υπό εξέταση.

Επιπλέον, την Πέμπτη, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το Sky News, ανέφεραν ότι ο Καάνι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

«Οι Ιρανοί έχουν σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ειδικά σε αυτούς που εργάζονται στο πεδίο του Λιβάνου, επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα», είπε μια πηγή στο Middle East Eye.

Ωστόσο, η έκθεση επικαλέστηκε επίσης μια πηγή που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, η οποία ισχυρίστηκε κατηγορηματικά ότι η παραβίαση ήταν «100 τοις εκατό Ιρανική».

Μία πηγή φέρεται να είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι ο Καάνι ήταν ακόμα στη Βηρυτό και όχι στο Ιράν.

Ο Κάανι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που το Ισραήλ εξόντωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σημείωσε περαιτέρω το The Middle East Eye.

Ο Κάανι στη Βηρυτό

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα σημείωσαν ότι ο Κάανι και άλλοι διοικητές του IRGC έφτασαν στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα για μια επιτόπια αξιολόγηση της κατάστασης.

Ωστόσο, μετά την εξάλειψη του Σαφιεντίν, χάθηκε η επικοινωνία με τον Κάανι, αναφέρουν επίσης οι ίδιες πηγές.

Ο Ισμαήλ Κάανι ορίστηκε διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης το 2020 και διαδέχθηκε τον Κασίμ Σουλεϊμανί, μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020.

Η αποκάλυψη-σοκ του Αχμαντινετζάντ για τους Ιρανούς κατασκόπους του Ισραήλ

Οι υποψίες του καθεστώτος της Τεχεράνης για την ύπαρξη ενός εκτεταμένου δικτύου κατασκόπων και πρακτόρων του Ισραήλ στα υψηλά κλιμάκια του ισλαμικού θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν δεν είναι ακαδημαϊκού επιπέδου.

Σε μια απίστευτη αποκάλυψη προχώρησε ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNN Turk υποστήριξε ότι επί προεδρίας του το Ιράν είχε συγκροτήσει ειδική μονάδα αντικαταστοπείας για να καταπολεμήσει τη δράση της Μοσάντ στο Ιράν, αλλά η κατάληξη ήταν εντελώς διαφορετική μιας και αποδείχθηκε ότι ο επικεφαλής αυτής της ειδικής μονάδας είχε εν τέλει στρατολογηθεί ως πράκτορας από την ισραηλινή Μοσάντ.

Η συνέντευξη του Μαχμούντ Αχμαντινετζαντ δεν είναι πρόσφατη, καθώς χρονολογείται από τον περασμένο Ιούνιο, αφότου κόπηκε η υποψηφιότητά του για τις πρόωρες εκλογές, μετά τον θάνατο του Ραΐσι. Πριν από τέσσερις μήνες, λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν προχώρησε στην ωμή παραδοχή των εξωπραγματικών δυνατοτήτων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν είπε ότι ο επικεφαλής της μυστικής μονάδας ήταν πράκτορας της Μοσάντ και άλλοι 20 Ισραηλινοί πράκτορες εργάστηκαν μαζί του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό