12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιορδανία: Λάμψη, πάρτι και…πετροδόλαρα στο γάμο του διαδόχου – Η επίσκεψη έκπληξη Ουίλιαμ-Κέιτ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, Χουσεΐν ανταλλάσσει όρκους αιώνιας αγάπης με τη, Ράτζουα Αλ Σάιφ, σε έναν παραμυθένιο γάμο στο Αμμάν. Την παράσταση έκλεψαν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ που έφτασαν απροειδοποίητα  για την ιστορική τελετή που για κάποιους θα αλλάξει και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή

Ο πρίγκιπας της Βρετανίας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έφτασαν στο Αμμάν για να παρακολουθήσουν τον γάμο του πρίγκιπα διαδόχου Χουσεΐν και της αγαπημένης του Ράτζουα Αλ Σάιφ. Η άφιξη των Βρετανών γαλαζοαίματων είχε κρατηθεί κρυφή και επιβεβαιώθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας λίγες ώρες πριν από την έναρξη της λαμπερής τελετής.

Ο γάμος του 28χρονου διαδόχου του θρόνου της Ιορδανίας και της Ράτζουα Αλ Σάιφ, από τη Σαουδική Αραβία που συνδέεται με τον μονάρχη της χώρας της, τονίζει τη συνέχεια σε ένα αραβικό κράτος γνωστό για τη μακροχρόνια σταθερότητά του. Οι εορτασμοί, που έχουν ήδη ξεκινήσει, συστήνουν επίσης τον Χουσεΐν σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο κοινό.

Δείτε live την τελετή γάμου:

Ο εορτασμός στηρίζει τη σειρά διαδοχής της βασιλικής οικογένειας, ανανεώνει την εικόνα της μετά από μια διαμάχη για τη διαδοχή και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει την φτωχή Ιορδανία να σφυρηλατήσει έναν στρατηγικό δεσμό με την πλούσια σε πετρέλαιο γειτονική χώρα, τη Σαουδική Αραβία.

O γαμπρός, πρίγκιπας διάδοχος ΧουσεϊνΑΡ

Το πρωί της Πέμπτης, οι Σαουδάραβες καλεσμένοι του γάμου και οι τουρίστες —οι άντρες που φορούσαν λευκές ρόμπες dishdasha και οι γυναίκες με έντονες αμπάγια— πέρασαν μέσα από το κομψό μαρμάρινο λόμπι του ξενοδοχείου Four Seasons στο Αμμάν. Η Noura Al Sudairi, μια θεία της νύφης, φορούσε φούτερ και αθλητικά παπούτσια καθώς πήγαινε για πρωινό. «Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι, τόσο χαρούμενοι για αυτή την ένωση», είπε. «Φυσικά είναι ένα όμορφο πράγμα για τις οικογένειές μας και για τη σχέση μεταξύ της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας».

Η παρουσίαση του μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας

Ο ενθουσιασμός για το γάμο – το μεγαλύτερο βασιλικό γεγονός της Ιορδανίας εδώ και χρόνια – επικρατεί εδώ και μέρες στην πρωτεύουσα του Αμμάν, όπου αφίσες του Χουσεΐν και της λαμπερής νύφης του κοσμούν λεωφορεία και κρέμονται πάνω από τους δαιδαλώδεις δρόμους στην πλαγιά του λόφου.

Τα καταστήματα ανταγωνίζονταν σε επίδειξη βασιλικών δώρων. Οι βασιλικοί παρατηρητές έκαναν εικασίες σχετικά με το ποιον σχεδιαστή φορεμάτων θα επέλεγε η νύφη, πληροφορία που μέχρι την τελευταία έμενε μυστική.

Έντεκα εκατομμύρια πολίτες της Ιορδανίας παρακολούθησαν τον νεαρό διάδοχο να βγαίνει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, καθώς εμφανίζεται όλο και περισσότερο με τον πατέρα του, βασιλιά Αμπντάλα Β’, σε δημόσιες περιστάσεις.

Ο Χουσεΐν έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, εντάχθηκε στο στρατό και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο γάμος του, λένε οι ειδικοί, σηματοδοτεί την επόμενη κρίσιμη ιεροτελεστία του.

Πυρετός ετοιμασίας για το βασιλικό γάμοΑΡ

«Δεν είναι απλώς ένας γάμος, είναι η παρουσίαση του μελλοντικού βασιλιά της Ιορδανίας», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Amer Sabaileh. «Το θέμα του διαδόχου έχει κλείσει». Ο γάμος μπορεί να δημιουργήσει μια καλή στιγμή για τους Ιορδανούς σε μία δύσκολη συγκυρία, με φόντο την ανεργία των νέων και την προβληματική οικονομία.

Οι αξιωματούχοι του παλατιού μετέτρεψαν την εκδήλωση – μια εβδομάδα μετά τα 77α γενέθλια της Ιορδανίας – σε μια καμπάνια δημοσίων σχέσεων. Συνδυάζοντας την παράδοση και τον νεωτερισμό, η βασιλική οικογένεια εισήγαγε ένα hashtag γάμου (#Celebrating Al Hussein) και ένα πανταχού παρόν λογότυπο που συνδυάζει τα αρχικά του ζευγαριού στις αραβικές λέξεις «Χαιρόμαστε» (“We rejoice”)

Φωτογραφίες και πλάνα από το πάρτι χέννας της Αλ Σαίφ- μια παραδοσιακή γιορτή πριν από το γάμο με τη νύφη και τις φίλες και συγγενείς της – και την τελετή αρραβώνων του ζευγαριού στη Σαουδική Αραβία το περασμένο καλοκαίρι έχουν κατακλύσει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το βασίλειο κήρυξε την Πέμπτη επίσημη αργία, ώστε πλήθη ανθρώπων να μπορούν να συγκεντρωθούν μετά τη γαμήλια λειτουργία για να ζητωκραυγάσουν στην αυτοκινητοπομπή του ζευγαριού με κόκκινα τζιπ Land Rover – ένα νεύμα στην παραδοσιακή πομπή των ιππέων ντυμένων με κόκκινα παλτά κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ιδρυτή της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναμένεται να συρρεύσουν σε δωρεάν συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τεράστιες οθόνες έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα για να παρακολουθήσουν τα πλήθη την εξέλιξη της εκδήλωσης.

Η υπογραφή του γαμήλιου συμβολαίου θα γίνει στο Zahran Palace στο Αμμάν, το οποίο δεν έχει δει τέτοια μεγαλοπρέπεια από το 1993, όταν, μια παρόμοια ηλιόλουστη μέρα του Ιουνίου, ο Αμπντάλα παντρεύτηκε τη Ράνια, η οποία γεννήθηκε στο Κουβέιτ από Παλαιστίνιους γονείς. Δεκαετίες νωρίτερα, ο πατέρας του Αμπντάλα, ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν, σφράγισε τους όρκους του στον ίδιο κήπο με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Βρετανίδα υπήκοο Αντουανέτ Γκάρντινερ.

Ποια είναι η νύφη Ράτζουα Αλ Σάιφ

Η Ράτζουα Αλ Σάιφ γεννήθηκε στο Ριάντ στις 28 Απριλίου 1994, από τον Khaled bin Musaed bin Saif bin Abdulaziz Al Saif και την Azza bint Nayef Abdulaziz Ahmed Al Sudairi.

Ο πατέρας της Ράτζουα είναι Σαουδάραβας επιχειρηματίας, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας εργολάβων μηχανικών Αλ Σάιφ.

Η Ράτζουα έλαβε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Σαουδική Αραβία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Syracuse στη Νέα Υόρκη των Η.Π.Α.

Οι γαλαζοαίματοι που θα παραστούν στον βασιλικό γάμο

Οι προετοιμασίες για το μεγάλο γεγονός γίνονται με απόλυτη μυστικότητα, ωστόσο αρκετοί βασιλιάδες έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει ότι θα παρευρεθούν στο μεγάλο αυτό γεγονός. Μεταξύ αυτών, θα είναι η πριγκίπισσα Βικτόρια της Σουηδίας με τον σύζυγό της Ντάνιελ, ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, ο πρίγκιπας Φρέντερικ και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας, ο πρίγκιπας Χάακον και η πριγκίπισσα Μέτε Μαρίν της Νορβηγίας καθώς και πριγκίπισσες Χισάκο και Τσουγκούκο της Ιαπωνίας.

O βασιλιάς Αμπντάλα με το γαμπρό (αριστερά) και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειαςΑΡ

Μεταξύ όμως των καλεσμένων θα είναι και ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με την σύζυγό του βασίλισσα Σοφία, σύμφωνα με το Hola! Παρούσες στο γάμο θα είναι η πριγκίπισσα Αμαλία της Ολλανδίας και η πριγκίπισσα Ελισάβετ του Βελγίου.

Επίσης εκτός από τον Πρίγκιπα και την Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η λίστα καλεσμένων περιλαμβάνει μια σειρά από ξένους αριστοκράτες από την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.

Μετά την τελετή, το γαμήλιο πάρτι θα μεταφερθεί στο παλάτι Al Husseiniya, σε απόσταση 30 λεπτών με το αυτοκίνητο, για δεξίωση, διασκέδαση και κρατικό συμπόσιο. Η βασιλική οικογένεια αναμένεται να υποδεχτεί περισσότερους από 1.700 καλεσμένους στη δεξίωση.

«Μετά το πάρτι θα επιστρέψουμε στα προβλήματά μας»

Οι ειδικοί θεωρούν τον γάμο μια συμφέρουσα συμμαχία για τους Χασεμίτες, ιστορικούς αντιπάλους της οικογένειας Αλ Σαούντ στα ανατολικά. Η Ιορδανία επιδίωξε πρόσφατα στενότερους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου πλούσια σε πετρέλαιο, τα οποία κάποτε διέθεσαν δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, αλλά έκτοτε έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους.

Παρά τα γεμάτα εστιατόρια, τα αραβικά τραγούδια του γάμου και τις κόρνες από τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, πολλοί λένε ότι το βασιλικό παραμύθι είναι «ψεύτικο» καθώς οι Ιορδανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Ο Οσάμα, ένας 25χρονος βιβλιοπώλης, ενθουσιάστηκε με την περίσταση και στόλισε το αυτοκίνητό του και τις βιτρίνες του με πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας. Αλλά ξέρει επίσης ότι η πραγματικότητα θα επέστρεφε γρήγορα.

«Φυσικά, είναι χαρμόσυνο γεγνός», είπε, αρνούμενος να δώσει το επώνυμό του φοβούμενος αντίποινα. «Αλλά σε λίγες μέρες, θα επιστρέψουμε στα προβλήματά μας».

Εθνικές Εκλογές 2023

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό