16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Ιντεάλ» και «Άστορ» δεν πληρούν τις προϋποθέσεις προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ιντεάλ» και «Άστορ», οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με το σινεμά «Ίριδα», είναι αντιμέτωποι με την απειλή λουκέτου και καταστροφής μετά τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τα ακίνητα που στεγάζουν τις συγκεκριμένες αίθουσες.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να βρει λύση αν οι χώροι χαρακτηρίζονταν διατηρητέοι, ωστόσο το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Άστορ», αναφέρει:

Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου.

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Άστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου.

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό