35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Ιδού τα τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν «ζωντανά όνειρα» (και δεν είναι μόνα αυτά που νομίζεις)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν πολύ έντονα όνειρα και μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ποιες είναι αυτές. 

Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα όνειρά σου είναι τόσο έντονα μετά από ένα πικάντικο γεύμα με kimchi (κορεάτικο τουρσί) ή μετά από άλλες τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση; Σου έχουμε νέα: αποδεικνύεται ότι αυτό που τρώμε μπορεί πράγματι να επηρεάσει τα ονειρεμένα μας όνειρα. Μια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά στον ύπνο, διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό 64% των ανθρώπων έχουν βιώσει πιο διαυγή και πολύχρωμα όνειρα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τα αγαπημένα ζυμωμένα προϊόντα όπως το kimchi δεν είναι οι μόνοι ένοχοι, με το 57% των συμμετεχόντων να υποδεικνύουν και άλλες τροφές εκτός από τις πικάντικες λιχουδιές.

Χρειάζονται οι γυναίκες περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; Τι ισχυρίζεται διάσημος health influencer

Άλλες απροσδόκητες τροφές όπως τα στρείδια και υπερτροφές όπως η σπιρουλίνα ονομάστηκαν επίσης ως ενισχυτές ονείρων από το 14% και το 29% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα. Με το #kimchi να συγκεντρώνει εντυπωσιακά έξι δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok, είναι σαφές ότι οι καλοφαγάδες ενδιαφέρονται για τη σχέση μεταξύ των πιάτων τους και των ονείρων τους.

Ο ειδικός σε θέματα ύπνου Sammy Margo έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι τα περίπλοκα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με μοναδικούς τρόπους, αναφέρει το Gloucestershire Live. Ο Margo δήλωσε: «Τα πολύπλοκα θρεπτικά συστατικά και οι ενώσεις σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αλληλεπιδρούν με το σώμα μας με τρόπους που μπορεί να ενισχύουν, να μεταβάλλουν και να παρατείνουν τις φάσεις των ονείρων μας, αναδεικνύοντας την πολύπλευρη φύση των ζωντανών ονείρων.

Η τόσο ζωντανή εμπειρία των ονείρων μπορεί να περιλαμβάνει οφέλη όπως η συναισθηματική επεξεργασία, η παγίωση της μνήμης, η αυτογνωσία και η δημιουργικότητα, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από μειονεκτήματα όπως το συναισθηματικό στρες και πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και τη συνολική υγεία. Τα αποτελέσματά τους μπορούν έτσι να ταλαντεύονται μεταξύ ευεργετικών και επιζήμιων, ανάλογα με τις συνθήκες και το πλαίσιο της εμφάνισής τους».

12 τρόποι να ξεφορτωθείς τις μελανιές όσο πιο γρήγορα γίνεται

Ο Sammy Margo εξερευνά τέσσερις ασυνήθιστες τροφές, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ένταση των ονείρων μας.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το ξινολάχανο και η kombucha, είναι πλούσια σε προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου», εξηγεί ο Sammy Margo και προσθέτει, «Αυτές οι τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο ζωντανά όνειρα επηρεάζοντας τον εντερικό μικροβιόκοσμο, ο οποίος έχει αποδεδειγμένη σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση μέσω του άξονα έντερο-εγκέφαλος, μιας καλά τεκμηριωμένης οδού μέσω της οποίας το στομάχι επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο».

Αρχαία δημητριακά και υπερτροφές: «Η ενσωμάτωση αρχαίων δημητριακών όπως η κινόα, ο αμάραντος ή το τεφ, καθώς και υπερτροφών όπως η σπιρουλίνα, στη διατροφή μπορεί να προσφέρει μοναδικά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν το περιεχόμενο των ονείρων μέσω των επιπτώσεών τους στη συνολική υγεία και ζωτικότητα, ενισχύοντας ενδεχομένως τη ζωντάνια και την πολυπλοκότητα των ονειρικών αφηγήσεων».

Παραδοσιακά τρόφιμα που προκαλούν όνειρα: «Ορισμένοι πολιτισμοί πιστεύουν στη δύναμη των παραδοσιακών τροφών να ενισχύουν τα όνειρα ή να προκαλούν προφητικά όνειρα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τσαγιού από κουτσουπιά ή ορισμένων άγριων βοτάνων σε ορισμένους αυτόχθονες πολιτισμούς θεωρείται ότι διευκολύνει την ανάκληση ονείρων και την πνευματική ενόραση, δείχνοντας μια βαθιά πολιτισμική εκτίμηση για τους δεσμούς μεταξύ διατροφής και ονείρων».

Ο κόσμος των ψυχεδελικών τροφών: «Φυτά και μύκητες με ψυχοδραστικές ιδιότητες, όπως οι σπόροι της πρωινής δόξας, το μοσχοκάρυδο ή ορισμένα μανιτάρια, έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τις παραισθησιογόνες επιδράσεις τους. Η κατανάλωσή τους μπορεί να αλλάξει βαθιά τη συνείδηση και την αντίληψη και μπορεί να οδηγήσει σε έντονα ζωντανές ή σουρεαλιστικές ονειρικές εμπειρίες, αντικατοπτρίζοντας τις επιδράσεις που έχουν αυτές οι ουσίες στη συνείδηση σε εγρήγορση».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό