31 C
Athens
Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024

Ιδιωτικοποιούνται όλες οι ομάδες της σαουδαραβικής Λίγκας

Ειδήσεις Ελλάδα

Όλοι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της ανώτατης ποδοσφαιρικής κατηγορίας στη Σαουδική Αραβία (Saudi Pro League) πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αθλητισμού της ασιατικής χώρας.

Αυτό ξεκίνησε πέρυσι με την πώληση των τεσσάρων μεγαλύτερων συλλόγων και συνεχιστεί φέτος, με την ιδιωτικοποίηση έξι ομάδων τον Αύγουστο και άλλων  οκτώ αργότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η σαουδαραβική Λίγκα έχει 18 συλλόγους, εκ των οποίων οι Αλ Χιλάλ, Αλ Νασρ, Αλ Αχλί και Αλ Ιτιχάντ αγοράστηκαν το 2023 από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), το κρατικό ταμείο του βασιλείου που έχει στην κατοχή του και την αγγλική Νιούκαστλ.

Αυτό, επέτρεψε να προσελκύσουν παίκτες του διαμετρήματος των Κριστιάνο Ρονάλντο, Καρίμ Μπενζεμά, Νεϊμάρ και άλλων, με φαραωνικά συμβόλαια.

Συνολικά, οι σύλλογοι της ασιατικής χώρας ξόδεψαν 957 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 886 εκατομμύρια ευρώ) για υπογραφές μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι, με συνέπεια «ανισόρροπη» σεζόν, που χαρακτηρίστηκε από το παγκόσμιο ρεκόρ των 34 συνεχόμενων νικών της Αλ Χιλάλ.

Οι ομάδες Αλ Ζούλφι, Αλ Νάντα, Αλ Όκντοντ, Αλ Ανσάρ, Αλ Ορούμπα και Αλ Κολούντ επιλέχθηκαν για να είναι οι επόμενες προς εξαγορά, με βάση το «επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, οικονομικής υγείας, διοικητικών ικανοτήτων και αθλητικών εγκαταστάσεων», διευκρίνισε το υπουργείο.

Η ιδιωτικοποίηση είναι μέρος των προσπαθειών για «επιτάχυνση του μετασχηματισμού του αθλητικού τομέα», καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα του.

Η Σαουδική Αραβία ήδη φιλοξενεί αγώνες F1, αγώνες πυγμαχίας, το τουρνουά γκολφ LIV Tour και είναι (η μοναδική) υποψήφια χώρα για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2034.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό