22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιδιαίτερα αποτελεσματική η παραλλαγή Δέλτα στην αποφυγή αντισωμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια «μοναδική στρατηγική» διαθέτει η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορωνοϊού που τη διευκολύνει να μολύνει και να αποφεύγει τα αντισώματα, αναφέρει  το preprint σχετικής μελέτης.

Όπως και άλλοι ιοί, ο Sars-Cov-2 πολλαπλασιάζεται διεισδύοντας και καταλαμβάνοντας κύτταρα προτού αποχωρήσει για να συνεχίσει τον κύκλο της λοίμωξης (cell-free infection).

Τα μολυσμένα κύτταρα όμως μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με μη μολυσμένα κύτταρα πριν από τη ρήξη, και ιοί όπως η ηπατίτιδα C που εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο τείνουν να είναι σχετικά πιο ανθεκτικοί στα εξουδετερωτικά αντισώματα.

Ερευνητές στο Genotype to Phenotype Japan Consortium διαπίστωσαν ότι μια μετάλλαξη στην ακίδα πρωτεΐνης του στελέχους της Δέλτα, την οποία χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει ανθρώπους, ενισχύει την ικανότητα εξάπλωσης από κύτταρο σε κύτταρο.

Παρατήρησαν επίσης ότι τα σφαιρίδια των μολυσμένων κυττάρων που σχηματίζονται είναι σημαντικά μεγαλύτερα από αυτά των ατόμων που έχουν μολυνθεί με άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Ο τρόπος που επιλέγει να αντιγράφεται ο ιός (cell-free infection) «μπορεί να συνιστά μια μοναδική στρατηγική» της παραλλαγής Δέλτα για την αποφυγή της αντιικής ανοσίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

 Η υψηλότερη διευκόλυνση της σύντηξης των κυττάτων που σχετίζεται με τη μετάλλαξη μπορεί επίσης να ευθύνεται για την αυξημένη μολυσματικότητα της Δέλτα, καθώς και για τα «ασυνήθιστα συμπτώματα» που προκαλεί.

Τα χάμστερ που μολύνθηκαν με ιό που φέρει τη μετάλλαξη «έδειξαν σημαντική απώλεια βάρους» σε σύγκριση με εκείνα που είχαν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό