28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Ιάπωνες έφτιαξαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο – Πότε εκτοξεύεται

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος είναι πραγματικότητα. Κατασκευάστηκε από Ιάπωνες ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν την Τρίτη (28/05) ότι το μικροσκοπικό κυβοειδές σκάφος τους έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί στο διάστημα με πύραυλο SpaceX τον Σεπτέμβριο του 2024.

Move over metal, wood is here to space! Kyoto University launches the first wooden satellite. Learn more: https://t.co/vJqX0jxFMP

— 注目ニュースそくほう (@pe65oni) May 28, 2024

Σύμφωνα με το CBS, κάθε πλευρά του πειραματικού δορυφόρου που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία υλοτομίας Sumitomo Forestry έχει μέγεθος περίπου 10 εκατοστά.

Δεν θα καεί;

Ο δορυφόρος θα καεί, αλλά φαίνεται ότι αυτός είναι ο στόχος. Οι δημιουργοί του αναμένουν ότι το ξύλινο υλικό θα καεί εντελώς όταν η συσκευή εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα, μία διαδικασία που θα αποτρέψει την έκλυση βλαβερών μεταλλικών σωματιδίων, όπως συμβαίνει με τους συνήθεις δορυφόρους που ξαναμπαίνουν στη Γη.

Τα μεταλλικά σωματίδια θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τις τηλεπικοινωνίες, ανέφερε οι προγραμματιστές του ξύλινου δορυφόρου που φέρει το όνομα LignoSat.

«Οι ξύλινοι δορυφόροι πρέπει να γίνουν το βασικό μοντέλο»

«Οι δορυφόροι που δεν είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο θα πρέπει να γίνουν το βασικό μοντέλο», είπε ο Takao Doi, αστροναύτης και ειδικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να παραδώσουν τον δορυφόρο, κατασκευασμένο από ξύλο μανόλιας, στην διαστημική υπηρεσία JAXA την επόμενη εβδομάδα.

Ο LignoSat θα σταλεί στο διάστημα με έναν πύραυλο SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι τον προσεχή Σεπτέμβριο, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), είπαν.

Από εκεί, ο δορυφόρος θα απελευθερωθεί από την ιαπωνική πειραματική μονάδα ISS για να δοκιμάσει τη δύναμη και την αντοχή του.

«Τα δεδομένα θα σταλούν από τον δορυφόρο σε ερευνητές που μπορούν να ελέγξουν για σημάδια καταπόνησης καθώς και αν ο δορυφόρος μπορεί να αντέξει τεράστιες αλλαγές θερμοκρασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος του δασαρχείου Sumitomo.

Επίσης, την Τρίτη (28/05), ένας πύραυλος που μετέφερε έναν ξεχωριστό εξελιγμένο δορυφόρο, μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της JAXA, εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια σε μια αποστολή να διερευνήσει τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν τα σύννεφα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο δορυφόρος EarthCARE θα βρίσκεται σε τροχιά σχεδόν 250 μίλια πάνω από τη Γη για τρία χρόνια.Σημειώνεται ότι η JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) είναι η ιαπωνική εθνική εναέρια και διαστημική υπηρεσία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό