28 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

«Θύελλα» με δήλωση του πάπα Φραγκίσκου για τους γκέι: «Έχουμε ήδη πολλούς»

Ειδήσεις Ελλάδα

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε μία προσβλητική αποστροφή του Πάπα Φραγκίσκου για τους γκέι, η οποία φαίνεται ότι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια μίας κεκλεισμέων των θυρών συνόδου στο Βατικανό ενώπιον επισκόπων.

Το θέμα της συζήτησης ήταν αν θα πρέπει να επιτραπεί η ένταξη ομοφυλόφιλων σε ιερατικές σχολές. Όταν ένας από τους επισκόπους ρώτησε τον 87χρονο Ποντίφικα τι θα πρέπει να γίνει για το ζήτημα αυτό, ο Πάπας Φραγκίσκος φέρεται να επανέλαβε την αντίθεσή του, λέγοντας ότι μολονότι είναι σημαντικό η Εκκλησία να τους αγκαλιάζει όλους, είναι πιθανό ένας γκέι να κάνει διπλή ζωή. Στη συνέχεια, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ, φέρεται να είπε ότι υπάρχει ήδη αρκετή παρουσία ομοφυλόφιλων σε κάποιες ιερατικές σχολές και δεν χρειάζονται κι άλλοι, ενώ φαίνεται πως χρησιμοποίησε την ιταλική υβριστική λέξη «frociaggine» που μεταφράζεται περίπου ως «αδερφή».

Την είδηση μετέδωσε πρώτος ο ιταλικός πολιτικός σκανδαλοθηρικός ιστότοπος Dagospia και την αναμετέδωσαν με νέες πληροφορίες οι εφημερίδες La Repubblica, Corriere della Sera καθώς και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Adnkronos.

Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ αυτά επικαλούμενα επισκόπους, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε ως αστείο τον όρο, αλλά οι παριστάμενοι εξεπλάγησαν και ένιωσαν σύγχυση από τη χρήση της λέξης. Ένας επίσκοπος είπε μάλιστα στην Corriere della Sera ότι λόγω της αργεντίνικης καταγωγής του ο Ποντίφικας ίσως να μη γνώριζε ότι ήταν υβριστική η λέξη που χρησιμοποίησε.

Οι εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera ανέφεραν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι σε συνάντηση επισκόπων τον Νοέμβριο του 2023 είχε αποφασιστεί πως μπορούν να γίνει δεκτοί σε ιερατικές σχολές ομοφυλόφιλοι αρκεί να μην έχουν σεξουαλική ζωή, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος μπλόκαρε τελικά την απόφαση.

«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Από την εκλογή του το 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος, πάντως, είχε επιδιώξει να υιοθετήσει στις δημόσιες τοποθετήσεις του έναν πιο συμπεριληπτικό λόγο προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ενοχλώντας συντηρητικούς καρδινάλιους. Λίγο μετά την εκλογή του είχε απαντήσει σε ερώτηση για τους γκέι ιερείς: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εγκρίνει απόφαση που επιτρέπει σε ιερείς να ευλογούν ανύπανδρα ζευγάρια αλλά και ζευγάρια ομοφυλοφίλων, κίνηση που εκλήφθηκε ως σημαντική στροφή αναφορικά με τη θέση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Παρ’ όλα αυτά, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει σε γκέι να ενταχθούν στον κλήρο.

Σε ένα έγγραφο του 2005, που κυκλοφόρησε υπό τον εκλιπόντα προκάτοχο του Φραγκίσκου, Βενέδικτο, το Βατικανό δήλωσε ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να δεχθεί στην ιεροσύνη εκείνους που είχαν σαφώς ξεπεράσει τις ομοφυλοφιλικές τάσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι και εκείνοι με «βαθιά ριζωμένες» ομοφυλοφιλικές τάσεις καθώς και εκείνοι που «υποστηρίζουν τη λεγόμενη ομοφυλοφιλική κουλτούρα» θα πρέπει να αποκλειστούν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό