34.4 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

Θύελλα αντιδράσεων για την πρώτη ταινία με σεναριογράφο το ChatGPT – Ακυρώθηκε η πρεμιέρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακυρώθηκε, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας, της οποίας το σενάριο δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τεχνητή νοημοσύνη στο ChatGPT 4.0.

Η ταινία, με τον σαρκαστικό τίτλο «The Last Screenwriter» («Ο τελευταίος σεναριογράφος»), επρόκειτο να προβληθεί την Κυριακή (16/6) στον κινηματογράφο «Βασιλιάς Κάρολος» στο West End του Λονδίνου, ο οποίος παραδοσιακά προβάλλει καλτ και «εναλλακτικές» ταινίες.

The London premiere of “The Last Screenwriter,” a film scripted by AI (ChatGPT 4.0), was canceled at Prince Charles Cinema due to backlash over AI’s role in replacing human writers. The cinema cited strong audience concerns about AI in screenwriting. pic.twitter.com/d4vbLqloBF

— Ai Relationships (@ARelations52550) June 20, 2024

Ωστόσο, ο κινηματογράφος ανακοίνωσε μέσω των social media ότι πήρε την απόφαση να ακυρώσει την πρεμιέρα της ταινίας.

Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση: «Τα σχόλια που λάβαμε τις τελευταίες 24 ώρες, μόλις διαφημίσαμε την ταινία, υπογράμμισαν την έντονη ανησυχία πολλών από το κοινό μας σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη θέση του σεναριογράφου, που μιλά για ένα ευρύτερο ζήτημα εντός της κινηματογραφικής βιομηχανίας».

Το ChatGPT έγραψε για την… υπεροχή της τεχνητής νοημοσύνης

Σε σκηνοθεσία Peter Luisi και με πρωταγωνιστή τον Nicholas Pople, το «The Last Screenwriter» είναι μια ελβετική παραγωγή και περιγράφει την ιστορία ενός «διάσημου σεναριογράφου» που «βρίσκει τον κόσμο του να κλονίζεται όταν συναντά ένα σύστημα σεναρίου τεχνητής νοημοσύνης τελευταίας τεχνολογίας».

EXCLUSIVE | The first public showing of “The Last Screenwriter”—which was written by ChatGPT—was scheduled to take place at @ThePCCLondon in London.

But the director says he was informed that the theater was canceling after they received 200 complaints.https://t.co/NMyKhQnrta

— The Daily Beast (@thedailybeast) June 18, 2024

«Σύντομα συνειδητοποιεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο αντιγράφει τις δεξιότητές του, αλλά τον ξεπερνά ακόμη και στην ενσυναίσθηση και την κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων».

Το πράγματα γίνονται λίγο πιο… τρομακτικά, όταν έγινε γνωστό ότι αυτό ακριβώς το σενάριο γράφτηκε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Chat GPT 4.0. Πρόκειται για το τελευταίο, πιο εξελιγμένο, μοντέλο που παρουσίασε η OpenAI τον περασμένο Μάιο.

«Έχουμε τον ίδιο σκοπό με αυτούς που διαμαρτύρονται»

Όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο κινηματογράφος ακύρωσε την προβολή αφότου συγκέντρωσε 200 σχόλια διαμαρτυρίας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι μια ιδιωτική προβολή της ταινίας που γίνεται στο Λονδίνο για το καστ και το συνεργείο, θα εξακολουθήσει.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αρκετά για το έργο. Το μόνο που ακούνε είναι ‘η πρώτη ταινία γραμμένη εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη’ και βλέπουν αμέσως τον εχθρό και ο θυμός τους πηγαίνει προς το μέρος μας», σημείωσε.

«Αν οι σεναριογράφοι αφιερώσουν χρόνο για να δουν την ταινία και να διαβάσουν για τη διαδικασία και γιατί κάναμε αυτήν την ταινία, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα καταδικάσουν εμάς ή εμένα, επειδή είμαι ένας από αυτούς. Θέλω να το κάνω αυτό ως συμβολή στον ίδιο σκοπό», τόνισε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Peter Luisi.

Αντιδράσεις για τη χρήση της AI στο σινεμά

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κινηματογραφική βιομηχανία αποτελεί ζήτημα που προκαλεί τεράστια αντιπαράθεση.

Ένα από τα βασικά αιτήματα της περσινής απεργίας των συγγραφέων του Χόλιγουντ ήταν η διασφάλιση θεσμικής προστασίας σχετικά με την ενσωμάτωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία συγγραφής, η οποία κατέληξε σε συμφωνία ότι ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προσχεδίων σεναρίων, οι συγγραφείς θα λαμβάνουν πάντα τα οφειλόμενα για το έργο τους.

Το θέμα της «κλωνοποίησης» καλλιτεχνικής δραστηριότητας αναδείχθηκε και από την κόντρα της Σκάρλετ Γιόχανσον με την εταιρεία του ChatGPT σχετικά με τη χρήση ενός αντιγράφου της φωνής της, το οποίο η OpenAI εγκατέλειψε σύντομα.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό