24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Θησαυρός» βρέθηκε κρυμμένος στο ναυάγιο του Τιτανικού – Τι είναι η «Νταϊάνα των Βερσαλλιών»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα χάλκινο άγαλμα κρυμμένο εδώ και 112 χρόνια στον Τιτανικό, βρέθηκε στη διάρκεια νέας υποβρύχιας αποστολής στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Guardian, η RMS Titanic Inc, μια εταιρεία με έδρα τη Γεωργία που κατέχει νόμιμα δικαιώματα διάσωσης των αντικειμένων που βρίσκονται στο ναυάγιο, ολοκλήρωσε το πρώτο της ταξίδι μετά το 2010 και έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την αποστολή τη Δευτέρα (2/9).

Οι φωτογραφίες δείχνουν μια τοποθεσία που συνεχίζει να αλλάζει περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα και κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.

Τα ευρήματα από το ταξίδι που έγινε αυτό το καλοκαίρι «προβάλλουν ένα γλυκόπικρο μείγμα διατήρησης και απώλειας», ανέφερε σε μια δήλωσή της η RMS Titanic.

Αποκορύφωμα ήταν η εκ νέου ανακάλυψη του αγάλματος «Νταϊάνα των Βερσαλλιών», το οποίο είχε φωτογραφηθεί το 1986 από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ, στη διάρκεια της πρώτης αποστολής που έγινε στο ναυάγιο. Ωστόσο, το εύρημα δεν είχε τότε ανασυρθεί και στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν, χωρίς να εντοπιστεί ξανά.

Amazing new images from the Titanic wreck show the bronze statuette of Diana, which stood on the fireplace mantle in the ship’s First Class Lounge, lying on the seabed. The statuette is a copy of the Diana of Versailles Roman statue displayed in the Louvre. pic.twitter.com/vOtwwfMiRS

— Gareth Harney (@OptimoPrincipi) September 2, 2024

Πρόκειται για αντίγραφο ενός μαρμάρινου αγάλματος που απεικονίζει τη θεά Άρτεμη, ρωμαϊκής περιόδου, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.

Η RMS Titanic Inc ενημέρωσε ότι έχει πλέον μια καθαρή και σημερινή εικόνα του πολύτιμου ευρήματος.

«Η ανακάλυψη του αγάλματος της Νταϊάνα ήταν μια συναρπαστική στιγμή. Αλλά είμαστε λυπημένοι για την απώλεια του εμβληματικού κιγκλιδώματος Bow και άλλα στοιχεία αποσύνθεσης που ενίσχυσαν τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Τιτανικού», δήλωσε η Tomasina Ray, διευθύντρια συλλογών για τη RMS Titanic.

Το πλήρωμα πέρασε 20 ημέρες στην τοποθεσία και επέστρεψε στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ στις 9 Αυγούστου.

Όπως σημείωσε η εταιρεία, η αποστολή κατέγραψε ένα μεγάλο όγκο από φωτογραφίες στην υψηλότερη ανάλυση που έχει τραβηχτεί ποτέ στο ναυάγιο.

Επίσης, η ομάδα χαρτογράφησε πλήρως το ναυάγιο και τα διάσπαρτα συντρίμμια που υπάρχουν γύρο από αυτό. Το επόμενο βήμα είναι η επεξεργασία των δεδομένων, ώστε να μπορούν να κοινοποιηθούν στην επιστημονική κοινότητα και έτσι «να εντοπιστούν ιστορικής σημασίας και ευαίσθητα αντικείμενα προκειμένου να ανακτηθούν με ασφάλεια σε μελλοντικές αποστολές», ανέφερε η εταιρεία.

Συνεχίζονται οι έρευνες για την τραγωδία στο υποβρύχιο «Titan»

Σημειώνεται ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ συνεχίζει να ερευνά την έκρηξη του υποβρυχίου «Titan» τον Ιούνιο του 2023, η οποία συνέβη όταν καταδυόταν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Η έκρηξη του πειραματικού υποβρυχίου παρέσυρε στο θάνατο και τα πέντε άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένου του Paul-Henri Nargeolet, ο οποίος ήταν διευθυντής υποβρύχιας έρευνας στη RMS Titanic.

Μάλιστα, πριν την τωρινή αποστολή, η εταιρεία δήλωσε ότι είχε ένα σημαντικό καθήκον στον απόηχο του θανάτου του Nargeolet.

Η έρευνα του Λιμενικού Σώματος θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας ακρόασης αργότερα τον Σεπτέμβριο.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό