21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεραπευτική άσκηση – Action for cancer

Ειδήσεις Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΤΤΙΚΟΝ και συγκεκριμένα το τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος “Θεραπευτική Άσκηση – Action for Cancer” που απευθύνεται σε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα (μαστού, πνεύμονα, εντέρου, ουροποιογεννητικού συστήματος και) μυοσκελετικού συστήματος).

Στην  συνέντευξη παρευρέθηκαν ο διοικητής του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Σπύρος Αποστολόπουλος, ο γ.γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως θεραπευτική άσκηση ορίζεται ο εξατομικευμένος προγραμματισμός φυσικών δραστηριοτήτων κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ιατρική εικόνα του ασθενούς, που οδηγεί σε μη φαρμακευτικά θεραπευτικά οφέλη και σε μείωση της συμπτωματολογίας μίας νόσου. Είναι αποδεδειγμένο σήμερα ότι η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους περισσότερους τύπους καρκίνου. Πέραν όμως των συμπτωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις πως η άσκηση συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών σε τουλάχιστον τρεις συχνούς τύπους καρκίνου: μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΆΣΚΗΣΗΣ

Τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται στο τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) έχουν ως βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM) και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τη Θεραπευτική Άσκηση είναι η εξής:

 · Αξιολόγηση από Γιατρό, Φυσικοθεραπευτή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

· Παρακολούθηση βιοχημικών δεικτών κατά την έναρξη, κατά τη διάρκεια και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος

· Ανθρωπομετρικός έλεγχος και σύσταση σώματος

· Αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής κατάστασης

· Έναρξη προγράμματος – διάρκειας 12 εβδομάδων (3 φορές την Εβδομάδα)

· Δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου

· Επιπλέον παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων

· Καταγραφή υποκειμενικής κόπωσης και απόδοσης με την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας

· Επαναξιολόγηση των ασθενών που έχουν συμπληρώσει 6 εβδομάδες (λήξη πρώτου μεσόκυκλου) παρακολούθησης

· Επιμορφωτικές διαλέξεις

· Συνεχής Ανατροφοδότηση

· Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (12 εβδομάδες) θα δίνονται τρίμηνα προγράμματα άσκησης με στόχο τη συνέχιση της άσκησης η οποία δύναται να παρακολουθείται και διαδικτυακά

· Επαναξιολόγηση στους 6 και στους 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Η καθοδηγούμενη και εξατομικευμένη άσκηση συμβάλλει σημαντικά σε πολλές πτυχές και σε πολλά στάδια της ζωής ενός καρκινοπαθούς. Η αλλαγή στάσης των ασθενών χρειάζεται:

· Πληροφόρηση

· Κίνητρα

· Συνεχή ανατροφοδότηση

· Διαρκή έλεγχο

· Εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα εξατομικευμένα προγράμματα

 

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι:

· Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος καθηγητής, διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

· Παναγιώτης Κουλουβάρης επίκουρος καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ, επιστημονικά υπεύθυνος Τμήματος Αθλητικής Αριστείας, Ά Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ

· Χαρίλαος Τσολάκης καθηγητής ΣΕΦΑΑ και διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence (SE)

· Αναστάσιος Φιλίππου αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας- Φυσιολογίας της Άσκησης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Για πληροφορίες, ραντεβού, αξιολόγηση και εγγραφή στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sportsexcellence.gr/action_for_cancer/

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό