21.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θεραπεία εγκαυμάτων με φως

Ειδήσεις Ελλάδα

H χρήση φωτός μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία εγκαυμάτων, σύμφωνα με έρευνα της οποίας ηγήθηκε το University at Buffalo.H σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports και υποδεικνύει πως η θεραπεία φωτοβιοδιαμόρφωσης (photomodulation)- ένα είδος θεραπείας μικρών δόσεων φωτός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην ενίσχυση της αποθεραπείας και της αναγέννησης ιστού- επιταχύνει τη θεραπεία εγκαυμάτων και μειώνει τις φλεγμονές σε ποντίκια, ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που ελέγχει την ανάπτυξη και διχοτόμηση των κυττάρων.

Η έρευνα αυτή θεωρείται πως θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στις θεραπευτικές μεθόδους για αντιμετώπιση εγκαυμάτων, που επηρεάζουν πάνω από 6 εκατ. ανθρώπους ετησίως σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Πραβίν Αράνι, επίκουρο καθηγητή στοματικής βιολογίας στο UB School of Dental Medicine.

Η θεραπεία αυτή, όπως είπε, χρησιμοποιείται αποτελεσματικά σε υποστηρικτικό ρόλο για καρκινοπαθείς, ασθενείς με Αλτσχάιμερ και αλλού. «Ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ αυτών των παθήσεων είναι οκεντρικός ρόλο της φλεγμονής. Αυτή η δουλειά παρέχει στοιχεία για τη δυνατότητα της ενεργοποιούμενης μέσω φωτοβιοδιαμόρφωσης (πρωτεΐνης)TGF-beta 1 στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, προωθώντας παράλληλα τηναναγέννηση ιστού».

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της φωτοβιοδιαμόρφωσης απέναντι σε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε περίοδο εννιά ημερών. Η θεραπεία ενεργοποίησε την πρωτεΐνη, η οποία διέγειρε διάφορα είδη κυττάρων που εμπλέκονται στη θεραπευτική διαδικασία. Επίσης οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ακριβές πρωτόκολλο θεραπείας εγκαυμάτων για τέτοιου είδους μεθόδου,ς για να διασφαλίζεται πως δεν θα προκαλούνται επιπλέον θερμικά τραύματα από τη χρήση λέιζερ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό