35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Θεολογική σχολή Χάλκης: «Είναι σωστό να επαναλειτουργήσει» επιμένει ο Τούρκος υπουργός Παιδείας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης θα είναι σωστή από άποψη αρχών δημοκρατίας και κοσμικότητας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Η Άγκυρα εξακολουθεί να κρατάει το ζεστό το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Ο υπουργός παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι θα ήταν σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας στο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική σχολή της Χάλκης.

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε, ότι η απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στα χέρια του Τούρκου προέδρου, με το υπουργείο παιδείας πάντως να ετοιμάζει σχετική έκθεση για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα η Θεολογική σχολή.

«Η Θεολογική Σχολή είναι πολιτικό θέμα, δεν μπορώ να αποφασίσω ο ίδιος. Αν ο κ. Πρόεδρος μας ζητήσει να εκπονήσουμε μια μελέτη, είμαστε υπεύθυνοι να του υποβάλουμε μία έκθεση. Επισκέφθηκα τη Θεολογική Σχολή, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους. Οι ίδιοι ήρθαν δύο φορές. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και νομίζω ότι θα είναι σωστό από άποψη των αρχών της δημοκρατίας και της κοσμικότητας. Προσωπική μου άποψη. Εν τέλει, όποια πολιτική απόφαση και αν ληφθεί, την εφαρμόζουμε. Προς το παρόν, θα ετοιμάσουμε μια περίληψη για το θέμα αυτό από το 1844, από την ημερομηνία της ίδρυσής του μέχρι την ημερομηνία του κλεισίματός του. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να επαναλειτουργήσει ή όχι και εάν μπορεί να ανοίξει νόμιμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου ο Τούρκος υπουργός Παιδείας είχε εκφράσει ξανά τη θετική του στάση για την επαναλειτουργία της σχολής, σημειώνοντας ότι η πολιτική συγκυρία του 1971 έπαιξε ρόλο για το κλείσιμο της Θεολογικής σχολής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό