23.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Θεατές συρρέουν στο ηφαίστειο της Ισλανδίας Fagradalsfjall

Ειδήσεις Ελλάδα

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση, περίπου, 40 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ, κοντά στην περιοχή του ηφαιστείου Fagradalsfjall στη νοτιοδυτική Ισλανδία

Θεατές έφτασαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 στο σημείο της έκρηξης ενός ηφαιστείου κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ, για να θαυμάσουν τις λάβες που αναβλύζουν, μία ημέρα μετά την εμφάνιση της ρωγμής σε μια ακατοίκητη κοιλάδα.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση, περίπου, 40 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ, κοντά στην περιοχή του ηφαιστείου Fagradalsfjall στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Κι ενώ η περυσινή έκρηξη ήταν εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια και προσέλκυσε περισσότερους από 435.000 τουρίστες, η νέα έκρηξη είναι πιο δύσκολη στην πρόσβαση, καθώς απαιτεί μια επίπονη πεζοπορία 90 λεπτών με ανηφόρα από το πλησιέστερο πάρκινγκ.

Παρά το γεγονός αυτό, περισσότεροι από 1.830 άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή την πρώτη ημέρα της έκρηξης, σύμφωνα με την Ισλανδική Υπηρεσία Τουρισμού, και περισσότεροι επισκέπτες εθεάθησαν να κάνουν πεζοπορία στο σημείο νωρίς την Πέμπτη.

Η ρωγμή εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου 360 μέτρα, ανέφερε την Πέμπτη η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας, με σιντριβάνια λάβας ύψους περίπου 10-15 μέτρων.

Οι αρχές είχαν αρχικά καλέσει τον κόσμο να μην επισκεφθεί την περιοχή μέχρι να γίνει εκτίμηση του κινδύνου. Ωστόσο, την Πέμπτη το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε μόνο ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να περπατούν μέχρι το σημείο της έκρηξης.

Τα αέρια από μια ηφαιστειακή έκρηξη -ιδίως το διοξείδιο του θείου- μπορεί να είναι αυξημένα στην περιοχή και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Η ρύπανση από αέρια μπορεί, επίσης, να μεταφερθεί από τον άνεμο. Γνωστή ως η γη της φωτιάς και του πάγου, η Ισλανδία έχει 32 ηφαιστειακά συστήματα που θεωρούνται σήμερα ενεργά, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη. Η χώρα έχει μια έκρηξη κάθε πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό