18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Θα χρειαστούμε τέταρτη ενισχυτική δόση;

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα κρουσμάτων και οι επαναμολύνσεις, ακόμα και σε άτομα στα οποία έχει χορηγθεί τρίτη δόση του εμβολίου κατά του Co-19, είναι δύο από τα χαρακτηριστικά της φάσης της πανδημίας στην οποία «βύθισε» τον πλανήτη η παραλλαγή Όμικρον. Επομένως, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς εάν θα χρειαστούμε άλλη μία τέταρτη ενισχυτική δόση για να αποτρέψουμε την «σούπερ» μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει ήδη να χορηγεί τέταρτη δόση σε κάποιες ομάδες πολιτών και τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς άλλη μία ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer φαίνεται να είναι αποτελεσματική πενταπλασιάζοντας τα αντισώματα. 

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί άλλος ένας γύρος ενισχυτικών δόσεων αυτό το φθινόπωρο, ακόμα κι αν η ανοσία στην Όμικρον γίνει ευρέως διαδεδομένη. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Όμικρον είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό».

Από την άλλη, ο καθηγητής σερ Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής του Ομίλου Oxford Vaccine και επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει εκφράσει τις ενστάσεις του ως προς την τέταρτη δόση. «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε τέσσερις με έξι μήνες», έχει δηλώσει κρίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε οικονομικό. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβουμε υπόψη:

Ο πρωταρχικός στόχος των εμβολίων είναι να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν, όχι να τους αποτρέψουν εντελώς από τον ιό (αν και η πρόληψη είναι φυσικά ιδανική).

«Αν και είναι πιθανό κάποια στιγμή να μας συστήσουν να λάβουμε μια τέταρτη δόση εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι λίγο πρόωρο να πούμε ότι θα χρειαστούμε οπωσδήποτε ένα», σχολίασε η επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Κατρίν Ουάλας. «Εάν η τρίτη δόση συνεχίσει να παρέχει σημαντική προστασία, μπορεί να μην χρειαστεί τέταρτη δόση. Προς το παρόν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Προτού αρχίσουμε να ανησυχούμε για τις επόμενες δόσεις μας, υπάρχουν ακόμη πολλοί που δεν έχουν λάβει τις δόσεις τους, ένα κρίσιμο βήμα προς την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και την αναχαίτιση της εμφάνισης νέων παραλλαγών ανησυχίας. Κομβικής σημασίας είναι επίσης η χορήγηση εμβολίων σε μέρη όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις. Οι ανεμβολίαστοι πληθυσμοί επιτρέπουν στον ιό να εξαπλωθεί και ενδεχομένως να μεταλλαχθεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό