14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης παρά το δυσμενές περιβάλλον

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ρεαλιστικές οι προβλέψεις του προϋπολογισμού»

Εάν στην Ευρώπη επαληθευτούν τα σενάρια για υφεσιακή πορεία στην οικονομία, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η χώρα βαδίζει σωστά, έχει χτίσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία την τελευταία τριετία, το καράβι πηγαίνει σε ασφαλές λιμάνι, αλλά τα μποφόρ αυτήν την περίοδο είναι πολλά και πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι με ασφάλεια», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι «θα επηρεαστεί ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην χώρα μας»..

«Με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε, η Ελλάδα εκτιμώ ότι και στο δυσμενές σενάριο δεν θα επιστρέψει σε ύφεση για όλο το 2023. Έχουμε πει 5,3% φέτος ανάπτυξη και 2,1% του χρόνου. Μην το προσπερνάμε αυτό. Έχουμε ρεκόρ εξαγωγών, ρεκόρ επενδύσεων, αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων, μείωση της ανεργίας, αύξηση των καταθέσεων στα νοικοκυριά και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, έχουμε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 35% φέτος σε σχέση με πέρσι. Άρα έχουμε πολύ θετικές ειδήσεις στην οικονομία στην μεγάλη εικόνα, που όμως αφορά και νοικοκυριά και έχουμε πράγματι τις δυσκολίες του πληθωρισμού που είναι πολύ έντονες και ως πολιτεία παίρνουμε αυτά τα 13 δις μέτρα για να καλύψουμε αυτό το κενό και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη» συμπλήρωσε.

Κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα συζητήθηκε σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κρίση, το δημοσιονομικό πλαίσιο, πώς αυτό θα δημιουργηθεί για τους προϋπολογισμούς που καταρτίζονται και κατατίθενται για το 2023.

«Αναγνωρίζεται από την μια πλευρά η θετική διάσταση της ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μείωση της ανεργίας αλλά επίσης αναγνωρίζεται ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη και έχει μεγαλύτερη ένταση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να υπάρξει βοήθεια από το σκέλος της δημοσιονομικής πολιτικής τόση όμως ώστε να μην δημιουργηθούν ακόμα περισσότερο πληθωριστικές τάσεις που οδηγούν την νομισματική πολιτική να αυξάνει διαρκώς τα επιτόκια εις βάρος της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Γι’ αυτό τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μη μόνιμα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αυτό ήταν το κείμενο συμπερασμάτων που υπογράψαμε όλοι οι ΥΠΟΙΚ» προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό