22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Θα πατήσει το κουμπί; – Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και το διαφημίζει

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί στη λαϊκή αργκό να έχει καθιερωθεί η φράση «Κιμ πάτα το» όταν θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αποστροφή μας για μια κατάσταση που θα θέλαμε να μην υπάρχει, ωστόσο ο πραγματικός Κιμ καλό θα ήταν να μην αποφασίσει να πατήσει το κουμπί, μιας και οι αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα προχωρά ακάθεκτη στην αύξηση του πυρηνικού της οπλοστασίου είναι αδιάσειστες.

Φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ Ουν δημοσιεύονται με στο σταγονόμετρο και όταν αυτό συμβαίνει αποτελεί από μόνο του είδηση. Πόσω μάλλον όταν ο ηγέτης της μυστικοπαθούς Βόρειας Κορέας επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα στιγμιότυπα από την επίσκεψή του στις εγκαταστάσης κατασκευής πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. 

Όπως ήταν αναμενόμενο τα φωτογραφικά στιγμιότυπα έθεσαν σε καθεστώς επιφυλακής της Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, ενώ αναλυτές πυρηνικής ενέργειας και τεχνολογίας προσπαθούν να ερμηνεύσουν το επίπεδο αύξησης των δυνατοτήτων παραγωγής όπλων που έχει επιτύχει η Βόρεια Κορέα. 

North Korean leader Kim Jong Un tours facilities during a visit to the Nuclear Weapons Institute/KCNA-Reuters

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της το 2006 ενώ της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δεν είχε παρουσιάσει ποτέ ως τώρα τις εγκαταστάσεις της.

Ο Κιμ επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Πυρηνικών Όπλων και μια βάση παραγωγής πυρηνικών υλικών για τον στρατό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκονται αυτές οι εγκαταστάσεις ούτε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Σε δυο από τις φωτογραφίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν ποζάρει μέσα στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται συσκευές φυγοκέντρησης μεγάλης ταχύτητας που εμπλουτίζουν το ουράνιο σε στρατιωτικό επίπεδο και το καθιστούν κατάλληλο για γόμωση πυρηνικών κεφαλών. σε υψηλό ποσοστό εμπλουτισμού, απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.

North Korean leader Kim Jong Un tours facilities during a visit to the Nuclear Weapons Institute/KCNA-Reuters

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης «υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των συσκευών φυγοκέντρησης προκειμένου να αυξηθεί εκθετικά ο αριθμός των πυρηνικών όπλων για την αυτοάμυνα», πρόσθεσε το πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε εικόνες που δείχνουν τον Κιμ να επιθεωρεί σειρές από συσκευές φυγοκέντρησης.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας έδωσε επιπλέον στη δημοσιότητα δυο φωτογραφίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να παρακολουθεί δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου εδάφους-εδάφους.

North Korean leader Kim Jong Un tours facilities during a visit to the Nuclear Weapons Institute/KCNA-Reuters

Η δημοσίευση των εικόνων αυτών έχει στόχο να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση» των ΗΠΑ, ότι «θα είναι αδύνατο να αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρεια Κορέα», όπως εξήγησε ο Χονγκ Μιν αναλυτής στο Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ενοποίηση.

«Είναι επίσης ένα μήνυμα προς τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνικό κράτος», πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση που παρουσιάστηκε «είναι πολύ πιθανόν αυτή στην Κανγκσόν», ένα απόρρητο πυρηνικό συγκρότημα κοντά στην Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε ο Χονγκ. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν είναι πολύ πιθανό η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σύντομα σε νέα πυρηνική δοκιμή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό