33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

«Θα μείνει τίποτα» στον Καναδά;

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά, καίγοντας διπλάσια έκταση από οποιοδήποτε άλλο καλοκαίρι στο παρελθόν. Μία περιοχή ίση με την Αλαμπάμα έχει γίνει στάχτες. Οι φλόγες έχουν απανθρακώσει ήδη σχεδόν 33 εκατομμύρια στρέμματα και ο τελικός απολογισμός προβλέπεται πολύ χειρότερος, αφού 1.050 πυρκαγιές ανά τη χώρα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο.

Στα Βορειοδυτικά Εδάφη το 63% του πληθυσμού έλαβε εντολή εκκένωσης. Πάνω από 20.000 πολίτες εγκατέλειψαν τελείως τον Καναδά. Μία πτήση διαφυγής από το Yelloknife, που έχει μετατραπεί σε πύρινη κόλαση, στοίχιζε χθες 1.000 δολάρια, όπως αποκάλυπταν screenshots που έκαναν τον γύρο των social media. Στον απόηχο της κατακραυγής οι αεροπορικές έριξαν την τιμή κοντά στα 270 δολάρια.

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Βρετανική Κολομβία. George Solowan/via

Οι πυρκαγιές από ακτή σε ακτή έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης, απαιτώντας βοήθεια από τον καναδικό στρατό. Ολόκληρη η χώρα έχει «κολλήσει» στο επίπεδο συναγερμού 5/5 από τις 11 Μαΐου, λίγο μετά το ξέσπασμα του πρώτου καταιγισμού πυρκαγιών. Με το που τίθεται υπό έλεγχο μία φωτιά, κάποια άλλη ξεσπά σε άλλη τοποθεσία.

Οι θερμοκρασίες – ρεκόρ, η παρατεταμένη ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση της καταστροφής, οι ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια ήρθαν επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και άλλες πολιτείες είδαν 38 εκατ. στρέμματα να γίνονται στάχτη σε 5 καλοκαίρια (από το 2018 έως και το 2022).

Πυρκαγιές στον Καναδά: Νέες εκκενώσεις περιοχών στο δυτικό τμήμα

«Θα μείνει τίποτα; Τι θα βρω όταν γυρίσω;»

Περίπου 10 αεροπλάνα εκκένωσης μετέφεραν περίπου 1.500 ανθρώπους έξω από την πόλη Yelloknife την Πέμπτη και επιπλέον 22 πτήσεις είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, Παρασκευή. Εκατοντάδες άνθρωποι έφυγαν οδικώς.

Οι εικόνες έδειχναν ουρές εκατοντάδων να περιμένουν να εγγραφούν για πτήσεις εκκένωσης, ενώ οι φωτιές έκαιγαν εκατέρωθεν του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της πόλης.

Η Μπεατρίς Μπερνάρ, 70 ετών, μία από τις γυναίκες που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει αεροπορικώς τη χώρα δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι το μόνο που έβλεπε τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Yellowknife ήταν καπνός.

Πυκνός καπνός στο Yellowknife / NASA EARTH OBSERVATORY via REUTERS

Ξέσπασε σε κλάματα, όταν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο. «Από τη μία ένιωθα ανακούφιση που ήμουν επιτέλους ασφαλής. Αλλά ήταν πολύ επώδυνο να σκέφτομαι τι αφήνω πίσω. Άραγε θα μείνει τίποτα; Τι θα βρω όταν γυρίσω;» είπε στο BBC.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Washington Post

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό