18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θα καθυστερήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Περισσότερο χρόνο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις θα χρειαστεί για να ανακάμψει η παγκόσμια αγορά εργασίας, με το επίπεδο της ανεργίας να παραμένει πάνω από τα επίπεδα προ COVID-19 έως τουλάχιστον το 2023, σημειώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO)του ΟΗΕ, στην έκθεση World Employment and Social Outlook για το 2022.

Όπως επισημαίνει, αυτό θα γίνει λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία και τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ εκτιμά πως θα υπάρξουν περίπου 52 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα προ COVID-19, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το διπλάσιο της προηγούμενης εκτίμησής της τον Ιούνιο του 2021.

Συνολικά, περίπου 207 εκατ. άνθρωποι θα είναι άνεργοι το 2022 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (5,9%), έναντι 186 εκατ. το 2019, υπογραμμίζει.

Θα συνεχιστεί και το 2023  

Τονίζει ακόμη ότι αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 με περίπου  27 εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας, ενώ προειδοποίησε για μια «αργή και αβέβαιη» ανάκαμψη.

«Η προοπτική της παγκόσμιας αγοράς εργασίας έχει επιδεινωθεί μετά τις τελευταίες προβολές της ILO, ενώ η επιστροφή στην προ πανδημίας επίδοση πιθανόν θα εξακολουθήσει να διαφεύγει για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η Έκθεση.

«Πρωταρχικός είναι η συνεχιζόμενη πανδημία και οι παραλλαγές της, κυρίως η Όμικρον», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της οργάνωσης Γκάι Ράιντερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι «Δεν θα αναλάβουμε από αυτή την πανδημία χωρίς μια μεγάλη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Και για να είναι βιώσιμη, αυτή η ανάκαμψη πρέπει να βασίζεται στις αρχές της αξιοπρεπούς εργασίας, περιλαμβανομένων ό,τι αφορούν την υγεία και την ασφάλεια, την ισότητα, την κοινωνική προστασία και τον κοινωνικό διάλογο».

«Χωρίς συντονισμένη προσπάθεια και αποτελεσματικές πολιτικές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιθανόν πως θα χρειαστούν πολλά χρόνια σε ορισμένες χώρες προκειμένου να διορθώσουν τις ζημιές», αναφέρει ο Ράιντερ.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει πως οι συνέπειες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες εφόσον πολλοί άνθρωποι αποχώρησαν από την αγορά εργασίας και δεν έχουν επιστρέψει ακόμη.

Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης

Σύμφωνα με την έκθεση, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις ανάκαμψης. Στον αντίποδα βρίσκεται η Νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική.

Η ILO διαπιστώνει ακόμη ότι «η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας είναι πιο ισχυρή στις χώρες με αυξημένο εισόδημα και πιο αδύναμη στις οικονομίες με μέσο κατώτερο εισόδημα», ενώ παράλληλα «Οι δυσανάλογες συνέπειες της κρίσης στην απασχόληση των γυναικών αναμένεται να διατηρηθούν τα επόμενα χρόνια».

Ταυτόχρονα, το κλείσιμο των σχολείων, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, «θα έχει σωρευτικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα» στους νέους, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

: AFP, Reuters 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό