25.4 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Θα γυρίσει το παιχνίδι; H ανάκαμψη του αλουμινίου, η πώληση του χυτηρίου και οι… servicers

Ειδήσεις Ελλάδα

Μπορεί ο Γιώργος Μυλωνάς να βλέπει τη μετοχή της Alumil, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο του αλουμινίου, να παραμένει εγκλωβισμένη κάτω του ψυχολογικού ορίου των 100 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης (-8% μέσα στο 2024), αλλά δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να αρχίσει να βλέπει το παιχνίδι να… γυρίζει.

Το 2023, αναμφίβολα, αποτέλεσε ένα κακό έτος, καθώς υπήρξε μεγάλη μείωση της κερδοφορίας (πτώση καθαρών κερδών κατά 85% και EBITDA κατά 43%, παρά την αύξηση του όγκου πωλήσεων), λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της τιμής της πρώτης ύλης, δηλαδή του αλουμινίου, κάτι που επηρέασε αρνητικά και τις τιμές πώλησης.

Αντιστροφή της τάσης Γιώργος Μυλωνάς.

Όμως, αυτή η τάση φαίνεται ότι έχει ήδη αντιστραφεί, με τη διοίκηση Μυλωνά να περιμένει αισθητή ανάκαμψη των μεγεθών εντός του 2024 (τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου θα δημοσιευθούν στις 30 Σεπτεμβρίου).

Τα συμβόλαια αλουμινίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν +15% μέσα στο τρέχον έτος, ενώ ταυτόχρονα ο όγκος των πωλήσεων της Alumil συνεχίζει να είναι ανοδικός, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει τα πρώτα χαμόγελα στην ιστορική εταιρεία που ξεκίνησε από το Κιλκίς και σήμερα παίζει… μπάλα σε δεκάδες χώρες.

Κι όλα αυτά, ενόσω η διοίκηση Μυλωνά «τρέχει» μια σειρά επενδύσεων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Μόλις τον Αύγουστο, μάλιστα, ο CEO και βασικός μέτοχος είδε το Ταμείο Ανάκαμψης να εγκρίνει την εκταμίευση 15 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε μια χρονιά – ρεκόρ από άποψη κύκλου εργασιών, καθώς ήδη το α’ τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση +15%, με τον τζίρο στην Ελλάδα να διπλασιάζεται σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Η πώληση του χυτηρίου

Πέραν όλων αυτών, εντός των επόμενων μηνών η διοίκηση της Alumil καλείται να πραγματοποιήσει τα επόμενα βήματα και στο ζήτημα του κλάδου χύτευσης, ο οποίος αρχικά θα αποσχιστεί και στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί σε στρατηγικό επενδυτή.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024 – αρχές του 2025, ο Γιώργος Μυλωνάς σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μέρος των δανειακών υποχρεώσεων (στα 161 εκατ. ευρώ ο συνολικός δανεισμός τον Δεκέμβριο του 2023). Αυτό θα του επιτρέψει να απαλλαγεί από την παρουσία των servicers, με τους οποίους, όπως θυμάστε, δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις

Όλα τα παραπάνω, εφόσον αποδειχθούν και στην πράξη, είναι πολύ πιθανό να βοηθήσουν τη μετοχή της Alumil να επιστρέψει στα 3 ευρώ και γιατί όχι να προσεγγίσει εκ νέου τα ιστορικά υψηλά του περασμένου Αυγούστου, όταν είχε σκαρφαλώσει στα 4,1 ευρώ.

Σίψας: Τα θρανία για το νέο… πτυχίο και το περιττό (;) stock split

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό