14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θα αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, ακόμη και με την οικονομική δραστηριότητα που αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», είπε η Λαγκάρντ στους Eυρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίησε ότι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ήταν πολύ ευρεία, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να επηρεάσει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να κατευθύνει τα κέρδη των τιμών πίσω στον στόχο του 2%.

«Υπάρχουν περισσότερα μέτρα που είναι γενικά παρά μέτρα που είναι ειδικά προσαρμοσμένα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», είπε η Λαγκάρντ. Η προσέγγιση «δεν ευνοεί απαραίτητα μια καλά συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική».

Η αδυσώπητη πίεση του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση ώθησαν την ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία — αυτόν τον μήνα κατά 75 μονάδες βάσης. Το ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει καθώς η άνοδος των τιμών συνοδεύεται από ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις για ύφεση.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη από τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης, τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί περαιτέρω στο χειρότερο από την έναρξη της πανδημίας, με μια ύφεση, σχεδόν βέβαιη. Σε ολόκληρο το μπλοκ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό