27.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Θέμα ωρών η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής (24/11) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ. Την έναρξη της συμφωνηθείσας ανακωχής επιβεβαίωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Από το ΥΠΕΞ του Κατάρ υπογραμμίζεται πως έχει παραδοθεί ήδη η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς. Εκπρόσωπος του υπουργείου υπογράμμισε ότι αναμένεται από την ισραηλινή πλευρά η αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων. Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη της συμφωνηθείσας παύσης πυρός, συμπλήρωσε.

Η Χαμάς επιβεβαιώνει την ανακωχή

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) στην Τζαμπαλίγια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)

Το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου επικαλείται πληροφορίες από γιατρό – ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – που βρίσκεται στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας. Το AFP υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι. Στην Τζαμπαλίγια βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Χαγκάρι: «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια»

Ο έλεγχος επί του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο έλεγχος (του Ισραήλ) στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι IDF αναφέρουν ότι σκότωσαν διοικητή των Ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς

Μαχητικά αεροσκάφη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, καθοδηγούμενα από τις μυστικές υπηρεσίες των IDF και της ISA, σκότωσαν τον Amar Abu Jalalah, διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς στο Khan Yunis, και έναν επιπλέον πράκτορα των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς, έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Amar Abu Jalalah ήταν ανώτερο στέλεχος των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και συμμετείχε στην καθοδήγηση αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων από τη θάλασσα, οι οποίες αποτράπηκαν από τις IDF, αναφέρουν οι Ισραηλινοί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό