35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Θέλουμε περισσότερα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και ναυτιλιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη σημασία του θεσμού της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων για το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και ειδικότερα για το υπουργείο Ναυτιλίας, ανέδειξε την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

«Η φετινή διοργάνωση, που τελεί υπό την αιγίδα του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και φυσικά του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναμένεται να είναι από τις πλέον επιτυχημένες. Η αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι τα “Ποσειδώνια”, είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης εστίασε στην παρουσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα «Ποσειδώνια 2024», η οποία συνίσταται στην ανάδειξη της σημαντικότητας και ανάγκης προσέλκυσης νέου και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία και στην ξηρά, στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (maritime cluster).

Τόνισε ότι στον πυρήνα της εθνικής πολιτικής είναι η προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και η εγκατάσταση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. «Εφαρμόζουμε, διαχρονικά, ένα πλέγμα μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση της αντίστοιχης τεχνογνωσίας, εντός της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λύρας, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕΕ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα των σεμιναρίων και των εκδηλώσεων της έκθεσης ενόψει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και των καυσίμων.

Είπε ότι η μεγάλη συμμετοχή στη φετινή έκθεση αντακλά την επιτυχία του κλάδου στον ναυτιλιακό τομέα, που έχει ένα μοντέρνο ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Co-operation Committee), Χαράλαμπος Φαφαλιός, είπε ότι τα Ποσειδώνια έχουν εξελιχθεί πλέον σε μια παγκόσμια ναυτιλιακή έκθεση και αποτελούν την πραγματική βιτρίνα τού τι έχει γίνει σήμερα στην ελληνική ναυτιλία.

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας έχει αναπτυχθεί όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε πολυπλοκότητα, καθώς έχει αγκαλιάσει όλες τις υπάρχουσες τεχνολογίες που θα πάνε τον κλάδο μπροστά.

«Τα έσοδα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από τη ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 80 εκατ. ευρώ για τη χώρα», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος  των Ποσειδωνίων, Θεόδωρος Βώκος.

Είπε ότι η φετινή έκθεση θα ξεπεράσει τις 40.000 συμμετοχές, συμπεριλαμβανομένων των εκθετών, των επισκεπτών των δημοσιογράφων και των ξένων επισήμων.

«Φθάσαμε στις 2.030 εταιρείες από 82 χώρες, 23 εθνικά περίπτερα, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση φέτος είναι από την Κίνα με τη συμμετοχή 180 κινεζικών εταιρειών, που είναι αυξημένες κατά 50% μετά την περίοδο της πανδημίας» δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε επίσης ότι η φετινή έκθεση, που είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, αντανακλά τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, που ήδη έχει μπει σε μια διαρκή αναπτυξιακή τροχιά με σκοπό την τεχνολογική αναβάθμισή της προκειμένου να παραμείνει ηγέτιδα παγκοσμίως.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό