21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θέλεις να «βαφτίσεις» την κούκλα-αστροναύτη που θα πάει στην Σελήνη;

Ειδήσεις Ελλάδα

H NASA αναζητά όνομα για την κούκλα που θα στείλει στην Σελήνη

Η NASA προετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη μετά από μισό αιώνα. Η αποστολή αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης που διαδέχεται το ιστορικό πρόγραμμα Apollo. Το νέο πρόγραμμα έλαβε το όνομα της αδελφής του Απόλλωνα, της Άρτεμης.

Το γυναικείο όνομα δόθηκε επίσης για να σηματοδοτήσει την απόφαση της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό μας δορυφόρο που προγραμματίζεται για το 2024 στο πλήρωμα να υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα η οποία θα είναι και αυτή που θα πατήσει πρώτη το πόδι της στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα που θα το έχει κάνει.

Η πρώτη αποστολή του προγράμματος θα είναι η Artemis 1 που θα είναι μη επανδρωμένη.Το σκάφος της αποστολής που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη θα συλλέξει δεδομένα που θα αξιοποιηθούν στις επόμενες αποστολές. Στο σκάφος θα τοποθετηθεί και μια κούκλα σε μέγεθος ανθρώπου που θα παίξει τον ρόλο του αστροναύτη.

Η κούκλα θα είναι εφοδιασμένη με διαφόρων ειδών αισθητήρες οι οποίοι θα καταγράφουν μια σειρά από δεδομένα όπως τις δυνάμεις που θα ασκηθούν επάνω του κατά την διάρκεια της εκτόξευσης και του ταξιδιού (επιτάχυνση, δονήσεις κ.α.) ώστε να γίνουν όλα όσα πρέπει για να είναι πιο άνετο και ασφαλές το ταξίδι των αστροναυτών.

Όμως η NASA δεν θέλει η κούκλα της να είναι ανώνυμη για αυτό διοργανώνει ένα διαγωνισμό ονοματοδοσίας. Όποιος επιθυμεί μπορεί να ψηφίσει στο @NASAArtemis στο Facebook, το Instagram ή το Twitter ένα από οκτώ ονόματα που δίνει ως επιλογή η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Ορισμένα από τα ονόματα είναι ονόματα ατόμων που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στην NASA αλλά υπάρχουν και άλλα ανάμεσα στα οποία και το Δήλος, το όνομα του ελληνικού νησιού που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν και ο τόπος γέννησης της Άρτεμης.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό