24 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Zeekr εξέλιξε την “Χρυσή Μπαταρία”

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Zeekr μπορεί να είναι μία από τις νεότερες (ηλικιακά) εταιρίες της Geely αλλά είναι και μία από τις πιο δραστήριες καθώς προσπαθεί να καθιερωθεί στην Κίνα αλλά και εκτός αυτής. Μέσα σε λίγο μόλις χρόνο έχει λανσάρει στην αγορά 3 αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και τώρα ανακοίνωσε ότι εξέλιξε μία μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) με ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Το όνομα της “Golden Battery” ή αν προτιμάς, Χρυσή Μπαταρία και σύμφωνα με την κινέζικη εταιρία είναι η πρώτη LFP 800V μαζικής παραγωγής που προσφέρει δυνατότητες υπερ-ταχείας φόρτισης καθώς είναι ικανή για έως και 500 kW!

Η Geely δηλώνει ότι η μπαταρία μπορεί να αναπληρώσει το φορτίο της από το 10, στο 80% σε μόλις 15 λεπτά και στο 007 που αποκαλύφθηκε προσφάτως και εξοπλίζεται με αυτή την μπαταρία, ισοδυναμεί με αυτονομία της τάξης των 500 χιλιομέτρων. Τα οφέλη της νέας μπαταρίας όμως δεν σταματούν εκεί. Χάρη στην “δομή σάντουιτς” που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της, με λεπτά διαχωριστικά στοιχεία ανάμεσα στις κυψέλες και ένα design ενσωματωμένου δίσκου, το ποσοστό αξιοποίησης του όγκου της μπαταρίας αγγίζει το 83.7% ξεπερνώντας κατά πολύ το 72% της Qilin μπαταρίας που έχει εξελίξει η επίσης κινέζικη CATL. Ιδιαίτερα υψηλά δε είναι και τα επίπεδα ασφάλειας με την “Χρυσή” να μην πιάνει φωτιά, ούτε να εκρήγνυται ακόμα και μετά από 240 δευτερόλεπτα χρήσης σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, να αντέχει σε φωτιά, στην κατάψυξη, στο νερό και σε ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος. Η κινέζικη εταιρία είναι τόσο περήφανη για την ασφάλεια της νέας δημιουργίας της που έδωσε στη δημοσιότητα και ένα αφιερωμένο σε αυτήν!

Φυσικά, η Χρυσή Μπαταρία της Zeekr δεν θα είναι προνόμιο αποκλειστικά των μοντέλων της. Θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της στο 007 βεβαίως αλλά από εκεί και πέρα, είναι προγραμματισμένη η χρήση της και από άλλες μάρκες του ομίλου όπως η Polestar, η Smart, η Volvo και γιατί όχι, η Lotus. Όμως η μπαταρία είναι μονάχα ένα κομμάτι του πλάνου της Zeekr για το μέλλον καθώς παράλληλα, η εταιρία παρουσίασε το “1515” που περιλαμβάνει ένα κριτήριο: Όλοι οι πελάτες της πρέπει να απέχουν 15 λεπτά από την δυνατότητα φόρτισης σε 15 λεπτά. Η Zeekr θέλει το 90% των πελατών της να πληρούν την προϋπόθεση του “1515” σε μόλις 3 χρόνια, τονίζοντας ότι η φόρτιση πρέπει να είναι εξίσου εύκολη και βολική με το να πηγαίνεις στο ψιλικατζίδικο και γι’ αυτό προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου φορτιστών με στόχο τη λειτουργία 10.000 μονάδων (στην Κίνα) μέχρι το 2026. Ταυτόχρονα, συνεχίζει με την εξέλιξη των ταχυφορτιστών της με τους V2 να παρέχουν δυνατότητες έως 600 kW και τους επερχόμενους V3 να υπόσχονται αύξηση στα 800 kW!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό