15.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η Toyota επιστρέφει στην Formula 1… μέσω της Haas

Ειδήσεις Ελλάδα

Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που η Toyota αποχώρησε οριστικά από την Formula 1 έπειτα από μία ανεπιτυχή προσπάθεια, που διήρκεσε 8 σεζόν, να διακριθεί στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η συγκομιδή αυτής της προσπάθειας, που κόστισε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια να σημειώσουμε, ήταν 13 ολόκληρα podium και μία 4η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών – όχι άσχημα αν μιλούσαμε για κάποια μικρή, ανεξάρτητη ομάδα αλλά απογοητευτική για μία εταιρία με το μέγεθος και τους πόρους της Toyota. Τώρα, ο ιαπωνικός κολοσσός επιστρέφει στον… τόπο του εγκλήματος αλλά όχι όπως ενδεχομένως να ήλπιζαν οι εκατομμύρια οπαδοί της. Η Toyota υπέγραψε μία πολυετή συμφωνία με την Haas, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταιρίες και πιο συγκεκριμένα η Haas και η Toyota Gazoo Racing, θα μοιραστούν τεχνολογία, τεχνογνωσία καθώς και πόρους.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η συμφωνία δεν επηρεάζει στο παραμικρό την συμφωνία που ήδη έχει η Haas με την Ferrari που “τρέχει” από το 2016, οπότε η αμερικανική ομάδα μπήκε για πρώτη φορά στον κόσμο της Formula 1. Η Toyota Gazoo Racing θα προσφέρει υποστήριξη σε τεχνικά θέματα, σε οτιδήποτε άπτεται του σχεδιασμού καθώς και υπηρεσίες κατασκευής/παραγωγής με στόχο την βελτίωση την εξέλιξης όχι μόνο του εκάστοτε μονοθεσίου αλλά και της εταιρίας στο σύνολο της ενώ η Haas από την πλευρά της θα παρέχει τεχνογνωσία και εμπορικά οφέλη. Όπως καταλαβαίνεις, οι δύο εταιρίες χρησιμοποιούν συνειδητά γενικές εκφράσεις και ασαφή γλώσσα που σημαίνει ότι η συνεργασία τους μπορεί να είναι όσο περιορισμένη ή όσο ευρεία επιθυμούν χωρίς να έχουν δημιουργήσει εκ των προτέρων προσδοκίες αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η Toyota δεν πρόκειται να επιστρέψει με κάποιον ουσιώδη τρόπο στην κορυφαία μορφή μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Εννοείται ότι τα λογότυπα της Toyota Gazoo Racing θα εμφανιστούν στο μονοθέσιο της Haas αλλά η ιαπωνική φίρμα έχει ήδη ξεκαθαρίσει το γεγονός ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην F1 ως κατασκευαστής ή προμηθευτής κινητήρων, πόσο μάλλον ως μία πλήρης εργοστασιακή συμμετοχή. Αντιθέτως η συνεργασία με την Haas θα περιστρέφεται γύρω από τα τρία “βασικά στοιχεία” της παραγωγής σύμφωνα με την Toyota: άνθρωποι, ανεφοδιαστική αλυσίδα και προϊόν. Θα περιλαμβάνει επίσης οδηγούς δοκιμών της Toyota που θα δουλεύουν μαζί με την Haas προσφέροντας την γνώση και την εμπειρία τους. Από την πλευρά της η Haas έχει να προσφέρει πολλά σε επίπεδο συλλογής και χρήσης δεδομένων που αναμφίβολα μπορεί να αξιοποιήσει η Toyota Gazoo Racing στις δικές της προσπάθειες τόσο στο WRC όσο και στο Dakar και στον χώρο των αγώνων αντοχής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό