23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Tesla σταματά να δέχεται το Bitcoin ως μέσο πληρωμής

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Elon Musk με νέο του tweet έκανε γνωστό πως η Tesla αναστέλλει την χρήση Bitcoin για την αγορά οχημάτων, λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή.
Η είδηση οδήγησε στη πτώση της αξίας του Bitcoin κατά έως και 17%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, ενώ πτώση παρουσίασε και η μετοχή της Tesla, η οποία κινείται στο επίπεδο των 582 δολαρίων, με την χρηματιστηριακή αξία της Tesla να αγγίζει τα 568,26 δισ. δολάρια.
Τον περασμένο Μάρτιο η Tesla ανακοίνωσε πως θα δεχόταν συναλλαγές με Bitcoin, αλλά η απόφαση αυτή συνάντησε την αντίδραση περιβαλλοντολόγων και επενδυτών. Η Tesla αποκάλυψε τον Φεβρουάριο ότι είχε αγοράσει 1,5 δισ. δολάρια από το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο.
Στο tweet του ο Musk εξέφρασε την ανησυχία του για τις συναλλαγές αυτού του τύπου:
Η Tesla σταμάτησε τις πωλήσεις οχημάτων με Bitcoin. Ανησυχούμε για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη και τις συναλλαγές με Bitcoin, κυρίως με άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές καυσίμου. Τα κρυπτονομίσματα είναι μια καλή ιδέα σε πολλά επίπεδα, και πιστεύουμε πως είναι πολλά υποσχόμενα για το μέλλον, αλλά δεν μπορεί να έρθει με τόσο μεγάλο κόστος για το περιβάλλον
Εξετάζουμε επίσης άλλα κρυπτονομίσματα που χρησιμοποιούν <1% της ενέργειας/συναλλαγής του Bitcoin.
Είπε επίσης ότι η Tesla δεν θα πουλήσει κανένα από τα Bitcoin της και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει για συναλλαγές μόλις η εξόρυξη στραφεί στη χρήση πιο βιώσιμης ενέργειας.

Όλη αυτή η δίψα για ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη του Bitcoin. Το ψηφιακό νόμισμα δημιουργείται όταν υπολογιστές υψηλής ισχύος ανταγωνίζονται άλλα μηχανήματα για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών παζλ, μιας διαδικασίας εντατικής ενέργειας, που επί του παρόντος συχνά βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται με ορυκτά καύσιμα, ιδίως άνθρακα.
Με τις τρέχουσες τιμές, η “εξόρυξη” Βitcoin καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως με την Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” Bitcoin έχουν εγκατασταθεί ακόμη και σε μέρη όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το κόστος της εξόρυξης του κρυπτονομίσματος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια εκεί είναι άφθονη, ενώ ο κρύος αέρας της Αρκτικής επιταχύνει την ψύξη.
Οι αναλυτές της αγοράς βλέπουν την κίνηση ως προσπάθεια της Tesla να μετριάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που επικεντρώνονται στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.
Τα ζητήματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν πλέον σημαντικό κίνητρο για πολλούς επενδυτές. Η Tesla, ως εταιρεία καθαρά ενεργειακής εστίασης, μπορεί να θέλει να εργαστεί καλύτερα στον περιβαλλοντικό τομέα της ESG.
Αλλά ένας κυνικός μπορεί να υπονοήσει ότι πρόκειται για μια ακόμη κίνηση του Elon Musk ώστε να επηρεάσει την αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως έχει κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις,
δήλωσε η Julia Lee από την Burman Invest.
Τον περασμένο μήνα, η Tesla ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ήταν 438 εκατ. δολάρια, από 16 εκατ. δολάρια πέρυσι, ενισχυμένα από τις πωλήσεις Bitcoin και περιβαλλοντικών πιστώσεων.
Ο Musk υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αναρτώντας συχνά tweets για το Bitcoin και το Dogecoin. Τα tweets του τους τελευταίους μήνες βοήθησαν να μετατραπεί το Dogecoin, το οποίο ξεκίνησε ως αστείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο τέταρτο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό