24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Tesla προσέφυγε κατά των σουηδικών ταχυδρομιών με δικαστήριο να αποφασίζει υπέρ της

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Tesla προσέφυγε εναντίον της Σουηδικής Υπηρεσίας Μεταφορών λόγω της άρνησης των ταχυδρομικών υπαλλήλων να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των νέων αυτοκινήτων της, με το περιφερειακό δικαστήριο του Norrkoping να αποφασίζει υπέρ της.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών πρέπει να παραδώσει τις πινακίδες των νέων αυτοκινήτων στην Tesla εντός 7 ημερών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 1 εκατομμυρίου κορωνών (87.580 ευρώ).
Η απεργιακή κινητοποίηση στην Tesla ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του συνδικάτου IF Metall, λόγω της άρνησης της Tesla να τηρήσει τη συλλογική σύμβαση για τις αποδοχές των εργαζομένων της. Τα ταχυδρομεία προσχώρησαν στην κινητοποίηση στις 20 Νοεμβρίου και οι υπάλληλοί τους σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα γραφεία και τα συνεργεία επισκευής της Tesla.

Επειδή οι πινακίδες κυκλοφορίας στέλνονται μόνο ταχυδρομικά, η απεργία αυτή εμποδίζει τα καινούρια αυτοκίνητα της Tesla να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, κάτι που ο Elon Musk χαρακτήρισε “ως τρελό”.
Παράλληλα, η Tesla κατηγόρησε την Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών πως το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στις πινακίδες κυκλοφορίας για νέα οχήματα:
Αποτελεί παράνομη επίθεση μεροληπτικών διακρίσεων που απευθύνεται στην Tesla, με την σουηδική κυβέρνηση να έχει συνταγματική υποχρέωση να παρέχει πινακίδες κυκλοφορίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων.
Αυτή η κατάσχεση πινακίδων κυκλοφορίας συνιστά επιθετική ενέργεια που εισάγει διακρίσεις χωρίς καμία νομική βάση εναντίον της Tesla. Αυτό το μέτρο δεν μπορεί να περιγραφεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά ως μια μοναδική επίθεση σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Σουηδία.
Ωστόσο, η Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών αρνήθηκε τις κατηγορίες αναφέροντας ότι:
Εμείς στη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη, ότι δηλαδή η υπηρεσία εμπόδιζε τη διανομή πινακίδων κυκλοφορίας.
Η Υπηρεσία Μεταφορών διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή των πινακίδων έχει ανατεθεί στην εταιρεία Postnord, ιδιοκτησίας του σουηδικού και του δανέζικου κράτους, με βάση μια σύμβαση που αφορά όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Με άλλο αίτημά της, η Tesla ζήτησε από δικαστήριο της πόλης Σόλνα, στα προάστια της Στοκχόλμης, να επιβάλει στην Postnord να παραδώσει τις πινακίδες.

Eργαζόμενοι στη κρατική ταχυδρομική υπηρεσία PostNord στις 20 Νοεμβρίου συμμετείχαν σε μια εργατική κινητοποίηση με στόχο να αναγκάσει την Tesla να υπογράψει μια συλλογική σύμβαση εργασίας για τους μηχανικούς στη Σουηδία.
Η Υπηρεσία μεταφορών “αρνήθηκε” να παραδώσει τις πινακίδες χρησιμοποιώντας “άλλα μέσα”, δηλώνοντας ότι είναι συμβατικά δεσμευμένη να χρησιμοποιήσει τη PostNord.
Εκτός από το IF Mettall άλλα οκτώ συνδικάτα –μεταξύ άλλων, οι λιμενεργάτες και οι οικοδόμοι– ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα “αλληλεγγύης” προς τους εργαζομένους της Tesla. Τα σουηδικά συνδικάτα πίεσαν την Tesla με απεργίες και αποκλεισμούς λόγω της μέχρι στιγμής άρνησης της εταιρείας να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με υπαλλήλους στο τμήμα εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών και μηχανικών που επισκευάζουν και συντηρούν αυτοκίνητα.
Η διαπραγμάτευση των συλλογικών συμβάσεων, που αποτελούν τον κανόνα στην αγορά εργασίας της Σουηδίας, γίνεται ανά τομέα. Οι συλλογικές συμβάσεις, που αφορούν το ύψος των αποδοχών και τις συνθήκες εργασίας, καλύπτουν το 90% των μισθωτών. Οι εργαζόμενοι στην Tesla όμως δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη συλλογική σύμβαση του τομέα τους, επειδή η εταιρεία δεν την έχει υπογράψει.
Σύμφωνα με την αγωγή της Tesla, η εταιρία παρέδωσε 9.167 αυτοκίνητα στη Σουηδία το 2022, με το Model Y να είναι το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα μέχρι στιγμής το 2023.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό