21.6 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Stellantis αναζητά τον επόμενο CEO της

Ειδήσεις Ελλάδα

Όχι, δεν είναι κάποιο καινούριο reality όπου διαγωνιζόμενοι προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους στο Δ.Σ. της Stellantis μέσω μίας σειράς παράλογων δοκιμασιών για να στεφθούν Chief Executive Officer ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων στον χώρο του αυτοκινήτου. Ο πρόεδρος της Stellantis, John Elkann, αποκάλυψε ότι η αναζήτηση για τον άνθρωπο που θα αναλάβει τα ηνία του ομίλου στην μετά-Tavares εποχή έχει ήδη ξεκινήσει αν και έσπευσε να τονίσει ότι η έναρξη της αναζήτησης είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς η εταιρία οφείλει να είναι προετοιμασμένη για την λήξη του συμβολαίου του Carlos Tavares τον Ιανουάριο του 2026.
Ταυτόχρονα, ο Elkann δήλωσε ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Tavares να παραμείνει στην θέση του και για μία δεύτερη θητεία αν και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής της Stellantis βρίσκεται κάτω από τεράστιες πιέσεις κατά κύριο λόγο εξαιτίας των επιδόσεων κάποιων, αν όχι όλων των εταιριών του ομίλου στις Η.Π.Α. – μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο και μία από τις πλέον προσοδοφόρες. Οι πωλήσεις στην αμερικανική αγορά έχουν μειωθεί και αρκετά στελέχη έχουν αποχωρήσει από την εταιρία ενώ έντονες πιέσεις ασκούνται και από τα συνδικάτα που έχουν αρχίσει να φοβούνται ένα κύμα απολύσεων στην προσπάθεια της εταιρίας για έναν οικονομικό εξορθολογισμό.

Να θυμίσουμε ότι ο 66-χρονος Carlos Tavares οδηγεί την Stellantis από την ίδρυση της στις αρχές του 2021 και την έχει κάνει έναν από τους πιο κερδοφόρους ομίλους στην βιομηχανία αυτοκινήτου. Τον τελευταίο καιρό έχει εστιάσει στην αγορά της Β. Αμερικής όπου την ίδια καθοδική πορεία με τις πωλήσεις και τα κέρδη έχει ακολουθήσει και η μετοχή. Ο Tavares έχει να αντιμετωπίσει λοιπόν την κακή εικόνα της Stellantis στις Η.Π.Α., την μείωση του ενδιαφέροντος για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη και τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα. Τα πράγματα δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να περιγράψει κανείς ως “ρόδινα” αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία αυτοκινήτου με ελάχιστες εξαιρέσεις και όταν τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, ή τουλάχιστον όσο “καλώς” θέλουν οι μέτοχοι, οι επενδυτές και τα Δ.Σ., τότε υπάρχει γκρίνια και η ανακοίνωση του Elkann για αναζήτηση του CEO που θα καθίσει στην θέση του Tavares μετά τον Ιανουάριο του 2026, ακόμα και αν αυτός είναι ο ίδιος ο Tavares, δεν είναι καθόλου τυχαία – ούτε στο περιεχόμενο της, ούτε στο timing. Είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και μένει να δούμε πώς θα το εκλάβουν και πώς θα το ερμηνεύσουν όχι μόνο οι αποδέκτες αλλά και οι αγορές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό