26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η Porsche γιορτάζει τα 100 χρόνια του Le Mans

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Porsche εμφανίζεται κάπως καθυστερημένη στο πάρτι για τον εορτασμό των 100 χρόνων του πλέον εμβληματικού αγώνα αντοχής στον κόσμο και παρουσιάζει μία ειδική 911 ειδικά για την αγορά της Γαλλίας. Μία ειδική 911 η οποία βασίζεται στην Carrera GTS αλλά διαθέτει μερικά ξεχωριστά στοιχεία που μας θυμίζουν πόσο στενή είναι η σχέση ανάμεσα στην Porsche και τις 24 ώρες του Le Mans: την 911 Carrera GTS Centenaire Edition.

Για την δημιουργία της η Porsche εμπνεύστηκε από δύο νικητήρια αγωνιστικά – την κλασική 356 SL που κατέκτησε τη νίκη στην κατηγορία της στην πρώτη εμφάνιση της εταιρίας στον αγώνα και την πολύ πιο σύγχρονη 911 GT1 που κατέκτησε τη νίκη γενικής στο Le Mans του 1998 με δύο Γάλλους οδηγούς στην ομάδα. Το χρώμα “Le Mans Silver” για παράδειγμα είναι ολοκαίνουριο και για την εξέλιξη του χρησιμοποιήθηκε ως βάση η 356 SL – για την ακρίβεια, μία αυθεντική 356 SL που ανήκει στον Rod Emory της Emory Motorsports ο οποίος την αναπαλαίωνε για 4 χρόνια. Η Porsche δηλώνει ότι το Le Mans Silver είναι μία νέα απόχρωση και μία εκμοντερνισμένη εκδοχή του φινιρίσματος της θρυλικής 356 SL ενώ τόσο ο αριθμός “46” στις πόρτες όσο και το “Graphite Blue” δερμάτινο εσωτερικό με τις βελουτέ προσθήκες στα καθίσματα είναι επίσης ένα είδος φόρου τιμής στο κλασικό αγωνιστικό από το μακρινό 1951!

Από την άλλη το νέο πάνελ με τους αεραγωγούς στο πίσω παράθυρο, οι ζάντες με το “Aurum” φινίρισμα και οι κόκκινου χρώματος ζώνες ασφαλείας είναι αναφορές στην πιο πρόσφατη 911 GT1. Αν οποιοσδήποτε βλέπει την 911 Carrera GTS Centenaire Edition δεν καταλαβαίνει πόσο ειδική είναι, το χειροποίητο σήμα στο κάλυμμα του κινητήρα, με την αναγραφή “Born in Le Mans. Manufactured in Zuffenhausen” και το 3D εκτυπωμένο σήμα με το Circuit de la Sarthe στην κεντρική κολώνα θα υπενθυμίζει ότι το όχημα που έχει μπροστά του δεν είναι μία 911… της σειράς. Οι τυχεροί ιδιοκτήτες θα παραλάβουν επίσης ένα ειδικό κλειδί, κάλυμμα και ένα εξατομικευμένο βιβλίο με φωτογραφίες από την παραγωγή της ειδικής έκδοσης στο εργοστάσιο στο Zuffenhausen και τα εργαστήρια της Porsche Exclusive Manufaktur.

Μηχανικά πάντως, η “Centenaire Edition” δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη 911 Carrera GTS που σημαίνει ότι στο πίσω μέρος της υπάρχει ένας twin-turbo, επίπεδος, εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας που παράγει 480 ίππους και 570 Nm ροπής και συνδυάζεται είτε με ένα 7-τάχυτο, μηχανικό κιβώτιο είτε με ένα 8-τάχυτο αυτόματο, διπλού συμπλέκτη για να στείλει την δύναμη στους τροχούς του πίσω άξονα. Μέρος του “GTS” πακέτου είναι και το πιο σπορ στήσιμο της 911 που αποτελεί σήμα-κατατεθέν της έκδοσης.

Το αντίτιμο της 911 Carrera GTS Centenaire Edition πάντως δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Δεδομένου ότι η βασική GTS κοστίζει περί τα €158.000, τα €237.819 που ζητά η Porsche για την ειδική έκδοση είναι κάπως… τσιμπημένα αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από ειδική, η συγκεκριμένη έκδοση είναι και περιορισμένης παραγωγής με την εταιρία να ανακοινώνει ότι θα κατασκευάσει μόλις 72 παραδείγματα – όσα και τα χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στις 24 ώρες του Le Mans. Όπως και να έχει, η Centenaire Edition θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη στην αγορά της Γαλλίας, οπότε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό