23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η OneWeb προχωρά στην κούρσα για παροχή Ίντερνετ από το διάστημα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η OneWeb, εταιρεία τεχνολογίας με έδρα στο Λονδίνο που προσπαθεί να αναπτύξει μια παγκόσμια υπηρεσία παροχής Ίντερνετ από το Διάστημα, έπιασε ένα σημαντικό ορόσημο την Πέμπτη.

Η εταιρεία εκτόξευσε επιτυχώς άλλους 36 δορυφόρους, φέρνοντας τον «αστερισμό» της στους 254. Αν και απαιτούνται ακόμα πολλοί για να ολοκληρωθεί το δίκτυο, οι δορυφόροι αυτοί φτάνουν για να αρχίσει να προσφέρεται μια εμπορική υπηρεσία σε μεγάλο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου. Αυτό αναμένεται να συμβεί στα τέλη του έτους.

«Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν εν μία νυκτί, γίνεται πολύ σκληρή δουλειά τους τελευταίους μήνες. Μα αυτή η εκτόξευση είναι ξεχωριστή» είπε ο Νηλ Μάστερσον, διευθύνων σύμβουλος της OneWeb εν όψει της εκτόξευσης.

«Αυτή είναι που μας δίνει συνδεσιμότητα από 50 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος στον Βόρειο Πόλο και καλύπτει τη βόρεια Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αλάσκα και την Ισλανδία» είπε στο BBC News.

Η νέα «δόση» δορυφόρων εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο πύραυλος Σογιούζ εκτοξεύτηκε στις 21.48 τοπική ώρα και η επιτυχής απελευθέρωση όλων των σκαφών, καθώς και η λήψη των σημάτων τους, επετεύχθησαν περίπου πέντε ώρες αργότερα.

Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από τότε που η βρετανική κυβέρνηση και η ινδική κοινοπραξία Bharti Global έδρασαν προκειμένου να διασώσουν την OneWeb από τη χρεοκοπία, βάζοντας από 500 εκατ. δολάρια στην εταιρεία. Έκτοτε και άλλοι έχουν μπει στο πρόγραμμα, θεωρώντας ότι είναι βιώσιμο. Μεταξύ αυτών είναι και η γαλλική Eutelsat.

Όπως λέει το BBC, η απόφαση της Bharti αυτή την εβδομάδα να βάλει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια στο εγχείρημα, στην ουσία ολοκληρώνει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την αποστολή και των υπολοίπων δορυφόρων του αστερισμού- ενός στόλου σε τροχιά με 650 σκάφη. Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν άλλες 10 εκτοξεύσεις, κάτι που αναμένεται να έχει συμβεί ως τα τέλη του 2022.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής της OneWeb είναι το Starlink του Έλον Μασκ, δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της SpaceX. Το Starlink έχει πάνω από 1.500 δορυφόρους σε τροχιά, και αναμένεται να ακολουθήσουν περισσότεροι, καθώς η αρχιτεκτονική του δικτύου του απαιτεί περισσότερα σκάφη από ό,τι η OneWeb.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό