15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Neuralink του Elon Musk βρίσκεται έξι μήνες μακριά από τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους – Επιστήμη

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια εκδήλωση «Show and Telll» την Τετάρτη, ο Elon Musk έκανε γνωστό ότι η εταιρεία Neuralink, που εξειδικεύεται στη διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με υπολογιστή, βρίσκεται μόλις έξι μήνες μακριά από τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι η Neuralink έχει πλέον φτάσει σε τέτοιο επίπεδο εξέλιξης που πρόκειται να εμφυτεύσει μία από τις συσκευές της στο κεφάλι κάποιου ασθενή μέσα στην επόμενη χρονιά. Σε μία μάλιστα προσπάθεια να «ιντριγκάρει» τους παρευρισκόμενους, ο Elon Musk είπε ότι θα εμφυτεύσει και ο ίδιος κάποια στιγμή στο μέλλον μία τέτοια συσκευή στο κεφάλι του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Elon Musk είπε ότι η εταιρεία του έχει ήδη υποβάλει τα περισσότερα έγγραφα που απαιτούνται για να προχωρήσει σε κλινικές μελέτες και δοκιμές σε ανθρώπους στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος αποτελεί την εγκριτική αρχή για τις ιατροτεχνολογικές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο παρελθόν, ο Elon Musk είχε δηλώσει ότι ήλπιζε οι δοκιμές σε ανθρώπους να ξεκινήσουν το 2020 ενώ μετά αναθεώρησε την εκτίμηση του για το 2022. Πλέον, οι δοκιμές αναμένονται να γίνουν το 2023 το νωρίτερο.

Ο στόχος του Neuralink είναι η δημιουργία μίας συσκευής που μπορεί να εμφυτευθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποτελώντας το μέσο διασύνδεσης για τον έλεγχο ενός υπολογιστή με την εγκεφαλική δραστηριότητα. Το 2019, ο Elon Musk αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει να δοκιμάζει τη συσκευή σε πιθήκους και έναν χρόνο αργότερα, το 2020, προχώρησε στην εμφύτευση της συσκευής σε χοίρους και πέρυσι, η Neuralink έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει έναν πίθηκο, τον Pager, να παίζει το παιχνίδι «Pong» απλώς με τον εγκέφαλό του.

Φέτος, οι πίθηκοι επέστρεψαν. Κατά τη φετινή εκδήλωση σε μία επίδειξη βίντεο, ένας από αυτούς βοήθησε με την εγκεφαλική του δραστηριότητα να «πληκτρολογηθεί» η φράση «καλώς ήρθατε στο show and tell» αξιοποιώντας το εμφύτευμα του και εστιάζοντας σε επισημασμένες λέξεις και γράμματα. Σε ένα άλλο βίντεο, η Neuralink έδειξε πως εκπαίδευσε τους πιθήκους να φορτίζουν τις συσκευές τους με το να κάθονται κάτω από έναν ασύρματο φορτιστή. Αργότερα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης-συνέντευξης Τύπου, οι ερευνητές της Neuralink παρουσίασαν επίσης έναν χοίρο που βρισκόταν σε έναν κυλιόμενο διάδρομο, λέγοντας ότι τους βοηθούσε να μελετήσουν πως να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα κινητικότητας στους ανθρώπους στο μέλλον.

Οι συσκευές Neuralink είναι ιδιαίτερα μικρές σε μέγεθος, με πολλαπλά εύκαμπτα «νήματα» που μπορούν να εισαχθούν στον εγκέφαλο. «Είναι σαν να αντικαθιστάς ένα κομμάτι του κρανίου σου με ένα smartwatch, ελλείψει καλύτερης αναλογίας» είπε ο Elon Musk. «Δεν χρειάζονται παρά περίπου 15 λεπτά, για να εμφυτευθούν 64 από αυτά τα “νήματα” στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ρομποτικό σύστημα» είπε ο DJ Seo, αντιπρόεδρος της Implant και συνιδρυτής της Neuralink, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Ο λόγος για τη χρήση του ρομποτικού συστήματος σχετίζεται με το πόσο μικροσκοπικά είναι τα συγκεκριμένα νήματα. «Φανταστείτε να πάρετε μια τρίχα από το κεφάλι σας και στη συνέχεια να την προσαρμόσετε σε έναν ζελέ καλυμμένο με διάφανο περιτύλιγμα ζελατίνας και να το κάνετε 64 φορές σε συγκεκριμένο βάθος, με υψηλή ακρίβεια και σε εύλογο χρονικό διάστημα», είπε η Christine Odabashian, επικεφαλής της ομάδας εισαγωγής hardware της Neuralink.

Οι προηγούμενες εκδηλώσεις και επιδείξεις της εταιρείας το 2019 και το 2020 σχεδιάστηκαν ως εκδηλώσεις για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και η φετινή παρουσίαση δεν φαίνεται να είχε διαφορετικό στόχο. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι η στρατολόγηση αποτελούσε τον πρωταρχικό στόχο της βραδιάς αφού βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ταλέντων και εξειδικευμένου προσωπικού για να καλύψει πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας καθώς μεταβαίνει από τη φάση της δημιουργίας του πρωτότυπου της συσκευής στο πραγματικό προϊόν.

Η εκδήλωση επίσης ήταν μία ευκαιρία για την τεχνική παρουσίαση της συσκευής, πως κατασκευάστηκε το σύστημα που θα πραγματοποιεί τις επεμβάσεις, τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα, την εξέλιξη της τεχνολογίας μέχρι στιγμής και τι μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια. Ερευνητές της εταιρείας είπαν ότι αναπτύσσουν θεραπείες που θα μπορούσαν είτε να βοηθήσουν στη βελτίωση ή στην αποκατάσταση της όρασης, στην αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με παράλυση κ.ά. Φυσικά, η συσκευή της Neuralink θα έχει δυνατότητα αναβάθμισης: «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα θέλατε ένα iPhone 1 στο μυαλό σας, αν ήταν διαθέσιμο ένα iPhone 14» δήλωσε ο Elon Musk.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό