17.3 C
Athens
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024

Η NASA καθηλώνει στη Γη το διαστημόπλοιο της Boeing, κερδισμένη η Space X του Ελον Μασκ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τελειωμό δεν έχουν οι κακές ειδήσεις για την Boeing με τον αεροναυπηγικό κολοσσό να δοκιμάζεται τον τελευταίο ένα χρόνο από σειρά πολύ σοβαρών προβλημάτων τόσο στα συμβατικά της αεροσκάφη όσο και στο διαστημόπλοιο που κατασκεύασε για λογαριασμό της NASA το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην παρθενική του επανδρωμένη πτήση. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι μέχρι νεότερας, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να γίνουν οι σχετικές πιστοποιήσεις ασφάλειας στο σκάφος της Boeing που ονομάζεται Starliner θα χρησιμοποιεί στις επανδρωμένες αποστολές της μόνο το σκάφος της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Έλον Μασκ που φυσικά απολαμβάνει τώρα τα οφέλη του πραγματικού φιάσκου της Boeing που θέλησε να σταθεί ως μεγάλος ανταγωνιστής της Space X στον τομέα της μεταφοράς αστροναυτών.

Η NASA έκανε γνωστό πώς όλες οι επανδρωμένες της αποστολής, αυτές δηλαδή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα γίνουν με το Crew Dragon της Space X συμπεριλαμβανομένης βέβαια αυτής του προσεχούς Φεβρουαρίου όπου το σκάφος θα παραλάβει από τον ISS τους δύο βετεράνους αστροναύτες της NASA που πήγαν με το Starliner στον σταθμό στις αρχές του περασμένου Ιουνίου.

Η αποστολή σχεδιάστηκε για να γίνει δοκιμή του νέου σκάφους με πλήρωμα αφού είχαν γίνει προηγουμένως πετυχημένες δοκιμές του χωρίς παρουσία ανθρώπων σε αυτό. Οι δύο αστροναύτες θα πήγαιναν με το σκάφος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μετά από παραμονή οκτώ ημερών θα επέστρεφαν με το Starliner στη Γη.

Όμως κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα (διαρροή ηλίου)  ύπαρξη των οποίων δεν οδήγησε στην ακύρωση της αποστολής. Στη διάρκεια της πτήσης τα προβλήματα αυτά αυξήθηκαν με αποτέλεσμα όταν το σκάφος έφτασε στον ISS η NASA και η Boeing να αποφασίσουν το πλήρωμα να παραμείνει στο σταθμό μέχρις ότου διερευνήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και τελικά να αποφασισθεί η επιστροφή του Starliner χωρίς πλήρωμα όπως και συνέβη χωρίς να υπάρξει κάποιο άλλο πρόβλημα και οι δύο αστροναύτες να παραμείνουν στον ISS.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί τώρα είναι αν και πότε θα επιστρέψει στα δρομολόγια το Starliner και πόσο ακόμη θα διατηρεί το μονοπώλιο αυτής της διαστημικής δραστηριότητας η Space X αποκτώντας φυσικά διαφόρων σημαντικά οφέλη.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό