20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η NASA δυσκολεύεται με τον «αρχαίο» υπολογιστή του Hubble

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με τη NASA, η ομάδα επιχειρήσεων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble συνεχίζει να «τρέχει» διαγνωστικά τεστ και να συλλέγει πληροφορίες για τον υπολογιστή αποστολής που εμφάνισε πρόβλημα, ώστε να προχωρήσει στην επίλυσή του. Όπως τονίστηκε, έως την επίλυση, τα επιστημονικά όργανα παραμένουν σε κατάσταση safe mode.

Ο υπολογιστής έπαψε να λειτουργεί την προηγούμενη Κυριακή (13 Ιουνίου), ενώ μία προσπάθεια επανεκκίνησής του την επόμενη ημέρα απέτυχε. Οι αρχικές ενδείξεις έδειχναν ότι ένα module μνήμης του υπολογιστή είναι η πηγή του προβλήματος. Ωστόσο, όταν η ομάδα επιχειρήσεων προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία ένα εφεδρικό module μνήμης, απέτυχε και η νέα εντολή.

Στη συνέχεια, την περασμένη Πέμπτη, έγινε προσπάθεια να «τρέξουν» περισσότερα διαγνωστικά τεστ και στις δύο μονάδες μνήμης σε συνδυασμό με προσπάθειες να επανέλθουν και οι δύο online. Και αυτές οι προσπάθειες απέτυχαν.

NASA continues to work to resolve an issue with the payload computer on the Hubble Space Telescope, which halted on June 13.

Launched in 1990, Hubble has contributed greatly to our understanding of the universe over the past 30 years. https://t.co/qEmIUQCtuX

— Hubble (@NASAHubble) June 18, 2021

Ο υπολογιστής που εμφάνισε το πρόβλημα είναι ένα σύστημα NSSC-1 (NASA Standard Spacecraft Computer-1) που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1980 και βρίσκεται τοποθετημένος στη μονάδα Science Instrument Command and Data Handling. Αποστολή του NSSC-1 είναι να ελέγχει και να συντονίζει τα επιστημονικά εργαλεία και να τα παρακολουθεί ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή και ασφαλής λειτουργία τους.

Ένας δεύτερος υπολογιστής, μαζί με το σχετικό υλικό, υπάρχει ήδη σε τροχιά και μπορεί να γίνει μετάβαση σε αυτόν σε περίπτωση προβλήματος. Οι δύο υπολογιστές μπορούν να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε από τα ανεξάρτητα modules μνήμης, το κάθε ένα από τα οποία περιέχει 64KB μνήμης CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor). Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί κάθε φορά μόνο ένα module μνήμης, με τους υπόλοιπους τρεις να παραμένουν σαν εφεδρικές επιλογές.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύτηκε το 1990 και έως σήμερα έχει προσφέρει τεράστιο έργο στην κατανόηση του σύμπαντος. Το Hubble έχει δεχτεί διάφορες αναβαθμίσεις και επισκευές από αστροναύτες, σε πέντε διαφορετικές αποστολές, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία έως το 2011 όταν το πρόγραμμα Space Shuttle τερματίστηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό