27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η NASA ακύρωσε αποστολή στη Σελήνη λίγες εβδομάδες πριν την εκτόξευση υποχώρηση που ευνοεί τα σχέδια της Κίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση η οποία στην προκειμένη μάλιστα περίπτωση έχει ευρύτερες επιπτώσεις κυρίως όσον αφορά την κούρσα που έχει ξεκινήσει για την κατάκτηση της Σελήνης και την κυριαρχία σε εδάφη και πλουτοπαραγωγικούς της πόρους η NASA ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αποστολή VIPER που ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

Το VIPER είχε αποφασισθεί να προσσεληνωθεί σε ένα σημείο κοντά στην άκρη του μεγάλου κρατήρα Νόμπιλε που έχει διάμετρο 73 χιλιόμετρα στο νότιο πόλο της Σελήνης. Ένα μεγάλο μέρος του κρατήρα παραμένει σχεδόν σε μόνιμη σκιά από τον Ήλιο, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα ανακάλυψης νερού σε παγωμένη μορφή που ήταν ο κύριος στόχος της αποστολής.

Ο εντοπισμός και στη συνέχεια η αξιοποίηση σεληνιακού νερού αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προσπάθεια μόνιμης παραμονής του ανθρώπου στο φυσικό μας δορυφόρο αφού το… τοπικό νερό θα μπορεί να τροφοδοτεί τις βάσεις και αργότερα άλλες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν εκεί με πόσιμο νερό και οξυγόνο ή υδρογόνο για κάθε χρήση όπως για παράδειγμα, για δημιουργία πυραυλικών καυσίμων.

Το ρόβερ έχει κατασκευάσει η αμερικανική εταιρεία Astrobotic και το κόστος κατασκευής έφτασε τα 200 εκατ. δολάρια μαζί με το κόστος εκτόξευσης το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. δολάρια. Το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια και βάρους 450 κιλών ρόβερ, με μέγεθος αμαξιδίου του γκολφ, θα χρησιμοποιούσε τρυπάνια, τρία φασματόμετρα και άλλο εξοπλισμό ανίχνευσης χημικών ουσιών για να εντοπίσει αποθέματα νερού σε μορφή πάγου σε βάθος έως ένα μέτρο κάτω από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Θα πραγματοποιούσε επίσης γεωλογικές μελέτες για να καταγραφούν δεδομένα για τα υλικά και μεταλλεύματα της Σελήνης που μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για τον άνθρωπο σε διάφορα επίπεδα (τοπικής χρήσης, εμπορικής εκμετάλλευσης κ.α.)

Η αιτία και ο κερδισμένος

Η NASA αναφέρει ότι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της κατασκευής και δοκιμών του είχαν αύξαναν συνεχώς το κόστος και υπήρχε φόβος πώς θα υπήρχε αναβολή στην προγραμματισμένη ημερομηνία εκτόξευσης (είχε υπάρξει και προηγούμενη αναβολή) θα έκανε την αποστολή ασύμφορη οικονομικά. Η NASA αποφάσισε πώς είτε θα έρθει σε κάποια συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία η οποία θα θελήσει να χρησιμοποιήσει το ρόβερ είτε θα το αποσυναρμολογήσει και θα χρησιμοποιήσει τα διάφορα όργανα και μηχανικά του μέρη ως εξοπλισμό άλλων διαστημικών αποστολών.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σύμφωνα με τους αναλυτές μια σαφής υποχώρηση στη κούρσα για την κατάκτηση της Σελήνης στην οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι παίρνει κεφάλι η Κίνα με τις συνεχείς πετυχημένες αποστολές ρομποτικών εξερευνητών την στιγμή που ο μεγάλος στόχος των ΗΠΑ για επανέναρξη των επανδρωμένων αποστολών στο φεγγάρι μέσω του προγράμματος Artemis παρουσιάζει συνεχείς καθυστερήσει γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι το Πεκίνο που ξέρει να κρατά πολύ καλά κρυμμένο το φιλόδοξο και ευρείας έκταση διαστημικό του πρόγραμμα είναι πιθανό να προλάβει να στείλει πρώτο στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου τους ταϊκοναύτες του όπως ονομάζει η Κίνα τους αστροναύτες.

Η Κίνα εκτός των άλλων έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την Ρωσία μια συμμαχία στην οποία προστίθενται συνεχώς διάφορες χώρες για τη δημιουργία μια μεγάλης επανδρωμένης βάσης στη Σελήνη. Την ίδια στιγμή η διαστημική συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης-Καναδά-Ιαπωνίας έχεις στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού γύρω από τη Σελήνη, την Σεληνιακή Πύλη, η κατασκευή του οποίου παρουσιάζει επίσης σημαντικές καθυστερήσεις.

Naftemporiki.gr

.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό