20.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Fiat στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης αυτοκίνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Με τα νέα 500Χ και Tipo Hybrid, η Fiat ολοκλήρωσε τον εξηλεκτρισμό του συνόλου των μοντέλων της και προετοιμάζει το δρόμο για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.

Η ιταλική Fiat έχει μπει δυναμικά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Fiat 500 , αλλά και την ολοκλήρωση της μετάβασης όλης της γκάμας της στην υβριδική τεχνολογία. Με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον, από το 2023 κάθε νέο μοντέλο της θα έχει εξηλεκτρισμένη έκδοση, ενώ το 2027 θα έχει δημιουργηθεί μια πλήρως ηλεκτρική γκάμα μοντέλων.

Εξηλεκτρισμός για όλους λοιπόν με μοντέλα για την πόλη, όπως τα 500 και Panda Hybrid, αλλά πλέον και τα οικογενειακά 500Χ και Tipo Hybrid. Τα οποία μάλιστα, διαθέτουν ένα καινοτόμο υβριδικό σύστημα, που εξασφαλίζει περισσότερα οφέλη τόσο απόδοσης, όσο και οικονομίας.

Το προηγμένο υβριδικό σύστημα 48V των 500X και Tipo

H Fiat εφοδίασε το 500X και την οικογένεια Tipo με το νέο υβριδικό σύστημα των 48V, το οποίο συνδυάζεται με ένα επίσης νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, συνθέτοντας ένα σύνολο που ξεχωρίζει για την αποδοτικότητα του και την άνεση που προσφέρει σε κάθε είδους διαδρομή. Tο νέο υβριδικό σύστημα προσφέρει δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης.

Αυτό αποτελείται από έναν turbo 4κυλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 1.5 λίτρων με ισχύ 130 ίππων και ροπή 240 Nm, έναν 48-Volt ηλεκτροκινητήρα ισχύος 15 kW (20 ίππων), καθώς και έναν μικρότερο ηλεκτροκινητήρα BSG, ο οποίος προσφέρει αθόρυβη και άμεση εκκίνηση του θερμικού κινητήρα.

Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο, ο κύριος ηλεκτροκινητήρας δίνει τη δυνατότητα κίνησης του αυτοκινήτου ακόμα και με τον θερμικό κινητήρα εκτός λειτουργίας σε αποστάσεις έως και 3χλμ. με χαμηλές ταχύτητες κίνησης.

Η συνδυαστική ισχύς του θερμικού συνόλου και του ηλεκτροκινητήρα εξασφαλίζει επιδόσεις αντίστοιχες του κινητήρα 1.3Τ των 150 ίππων που αντικαθιστά το νέο σύνολο, με σημαντικά όμως χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπές ρύπων, ανάλογες ενός diesel αυτοκινήτου. Έτσι, τα Fiat 500X Hybrid και Tipo Hybrid απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στο Δακτύλιο της Αθήνας, ενώ το Tipo Hybrid προσφέρει επιπρόσθετα και την απαλλαγή πληρωμής τελών κυκλοφορίας.

Το δυναμικό Fiat 500X Hybrid

Tο νέο υβριδικό σύστημα στο Fiat 500X Hybrid συνδυάζεται με νέο σήμα στη μάσκα και στην πόρτα του χώρου αποσκευών, ακολουθώντας τη σχεδιαστική γραμμή που εγκαινίασε το νέο αμιγώς ηλεκτρικό 500. Το 500Χ Hybrid είναι διαθέσιμο σε μια ευρεία γκάμα εκδόσεων, η οποία περιλαμβάνει τρεις τύπους αμαξώματος, Urban (με έμφαση στις αστικές μετακινήσεις), Cross (με έμφαση στον περιπετειώδη χαρακτήρα) και Sport (με έμφαση στο δυναμικό στιλ).

Παράλληλα διαθέσιμες είναι και οι εκδόσεις Dolcevita που ξεχωρίζουν χάρη στην πανοραμική αναδιπλούμενη υφασμάτινη οροφή, που φέρνει σε άμεση επαφή τους επιβάτες με τη φύση. Χάρη στο νέο υβριδικό σύνολο, ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας (μεταξύ 83 και 100 ευρώ).

Σε όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα αξίζει να σημειωθεί και αυτό της αναβαθμισμένης απόδοσης του κινητήρα. Με την βοήθεια του ηλεκτρικού μοτέρ των 20 ίππων, η απόδοση του θερμικού κινητήρα υποστηρίζεται σε κάθε φάση εξαφανίζοντας την υστέρηση του Turbo και προσφέροντας αξεπέραστη απόκριση στο γκάζι.

Έτσι, το Fiat 500X Hybrid επιταχύνει πολύ δυναμικά, από στάση στα 100χλμ./ώρα σε 9,4 δλ., ενώ η κατανάλωση στην πόλη είναι ακόμα χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με ένα αυτοκίνητο diesel (αστικός κύκλος WLTP). Συγκεκριμένα, 5,1 λίτρα/100 χλμ., σε σχέση με 5.4 L/100 km του 1.6 diesel 500X.

Τα οφέλη του 48-Volt υβριδικού 1.5 T4 συνόλου είναι σημαντικά και σε σχέση με τον προηγούμενο κινητήρα 1.3 T4 (500X) και φτάνουν έως και το -11% σε επίπεδο κατανάλωσης και εκπομπών CO2.

Το οικογενειακό Fiat Tipo Hybrid

Το νέο υβριδικό σύνολο τοποθετείται σε όλες τις εκδόσεις του Tipo (Hatchback, Cross και Station Wagon), σηματοδοτώντας την πιο αποδοτική εκδοχή του. Σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο, τη δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά και την πρακτικότητα που χαρακτηρίζει στο σύνολο της το μοντέλο, το Tipo Hybrid αναδεικνύεται σε μια από τις πλέον ολοκληρωμένες αλλά και οικονομικές προτάσεις στην κατηγορία των οικογενειακών αυτοκινήτων.

Στον αστικό κύκλο η περίοδος που ο κινητήρας λειτουργεί με χαμηλό φορτίο μπορεί να φτάσει και το 62%, χάρη στη νέα υβριδική τεχνολογία. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, το Tipo Hybrid, παρά το δυναμικό χαρακτήρα του, καταναλώνει ακόμα λιγότερο καύσιμο και από την έκδοση με τον Diesel κινητήρα. Πιο συγκεκριμένα, σε αστικές συνθήκες η μέση κατανάλωση σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP είναι 4,7 λίτρα/100 χλμ., σε σχέση με 5,0 λίτρα/100 χλμ. του 1.6 diesel Tipo.

Όπως και το Fiat 500X Hybrid, έτσι και το Tipo hybrid επωφελείται σημαντικά από την ηλεκτρική υποβοήθηση του θερμικού κινητήρα, προσφέροντας τόσο χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και κατανάλωσης, όσο και αναβαθμισμένες επιδόσεις. Χαρακτηριστική είναι η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα, που διαρκεί μόλις 8,8 δευτερόλεπτα.

Τα νέα 500X Hybrid και Tipo Hybrid είναι διαθέσιμα με τιμές που ξεκινούν από τις 25.600 ευρώ και από τις 24.100 ευρώ αντίστοιχα. Ταυτόχρονα καλύπτονται 5 έτη εργοστασιακή εγγύηση με ισχύ ως 200.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας δωρεάν υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό