15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Embracer εξαγόρασε τα στούντιο Crystal Dynamics, Eidos Montreal και Square-Enix Montreal μαζί με IP από την Square Enix – Games

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ιαπωνική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Square Enix επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να πουλήσει όλα τα στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών που διατηρεί στη Δύση, μαζί με όσα franchises βιντεοπαιχνιδιών και πνευματική ιδιοκτησία συνδέεται με τα συγκεκριμένα στούντιο στον Ευρωπαίο publisher, Embracer.

Στην πώληση περιλαμβάνονται τα στούντιο ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Crystal Dynamics, Eidos Montreal και Square-Enix Montreal (τα οποία ανήκαν εξ ολοκλήρου στην Square-Enix) και με την Embracer να αποκτά επίσης όλο το προσωπικό (συνολικά έχουμε να κάνουμε με περίπου 1.100 υπαλλήλους) καθώς και δημοφιλή IP όπως τα Tomb Raider, Deus Ex και Legacy of Kain καθώς και ένα κατάλογο βιντεοπαιχνιδιών που αποτελείται από τουλάχιστον 50 τίτλους. Η συναλλαγή αποτιμάται σε περίπου $300 εκατομμύρια.

Επί του παρόντος δεν έχει επιβεβαιωθεί το σύνολο της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) που αλλάζει χέρια, ωστόσο από την ανακοίνωση της Square-Enix γίνεται κατανοητό ότι ορισμένες από τις δραστηριότητές της στη Δύση θα εξακολουθήσουν να υφίστανται καθώς η εταιρεία προτίθεται να συνεχίσει την έκδοση franchises όπως των Just Cause, Outriders και Life is Strange. Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν, η Square-Enix θα διατηρήσει μέρος της πνευματικής ιδιοκτησίας της που προορίζεται ειδικά για την αγορά της Δύσης και πως ορισμένες από τις συνεργασίες της με εταιρείες ανάπτυξης τίτλων από τη Δύση θα πραγματοποιούνται μέσω εκδοτικών συμφωνιών με εξωτερικούς developers.

Την ώρα που οι κατασκευαστές παιχνιδοκονσολών Microsoft και Sony προχωρούν σε συμφωνίες εξαγοράς μεγατόνων τα τελευταία χρόνια (όπως είναι η τεράστια συμφωνία εξαγοράς της Bethesda από την Microsoft), η Embracer κατάφερε αθόρυβα να δημιουργήσει τον δικό της κατάλογο από στούντιο ανάπτυξης παιχνιδιών που εδρεύουν κυρίως στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή με την επωνυμία THQ Nordic μετά την εξαγορά των δικαιωμάτων του ονόματος από τον πρώην έκπτωτο εκδότη (αν και μαζί δεν απέκτησε και όλα τα παιχνίδια του). Οι μεγαλύτερες εξαγορές που πραγματοποίησε τους τελευταίους 12 μήνες περιλαμβάνουν την εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών Gearbox Software και την παραγωγό επιτραπέζιων παιχνιδιών Asmodee Games. Η εταιρεία εξαγόρασε τις παραπάνω δύο εταιρείες για περίπου $1 δισεκατομμύριο την κάθε μία, οπότε τα $300 εκατομμύρια που θα δαπανήσει για την εξαγορά των Crystal Dynamics, Eidos Montreal και Square-Enix Montreal μαζί με την συνοδευτική πνευματική ιδιοκτησία μοιάζουν μάλλον λίγα. Λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι η ίδια η Square-Enix είχε ανακοινώσει στα πλαίσια των εορτασμών για την 25η επέτειο του Tomb Raider ότι οι συνολικές πωλήσεις των παιχνιδιών της σειράς ξεπέρασαν τις 85 εκατομμύρια τον περασμένο Οκτώβριο, τα $300 εκατομμύρια μοιάζουν ακόμα… λιγότερα. Ενδεχομένως μάλιστα με τη συμφωνία για την εξαγορά του IP του Tomb Raider να φέρει πολλαπλάσια κέρδη στην Embracer αν διεκδικήσει και τα δικαιώματα για τις κινηματογραφικές παραγωγές της σειράς Tomb Raider. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν δύο παραγωγές που σχετίζονται με τη Lara Croft, μία κινηματογραφική και μία κινουμένων σχεδίων (anime), εξακολουθούν να βρίσκονται στα σκαριά. 

Ενδεχομένως, αν λάβουμε υπόψη τις χαμηλότερες των προσδοκιών πωλήσεις των Marvel’s Avengers και Marvel’s Guardians of the Galaxy τις δύο περασμένες χρονιές αλλά και τις απόλυτης σιωπής όσον αφορά το σύμπαν του Deus Ex (από το 2016 μάλιστα) να δικαιολογείται κατά μέρος το χαμηλό αντίτιμο της συναλλαγής. Η Embracer πάντως δεν έχασε χρόνο, και με την ανακοίνωση για την εξαγορά των στούντιο της Square Enix αποκάλυψε ότι η ανάπτυξη του επόμενου μεγάλου τίτλου Tomb Raider έχει ήδη ξεκινήσει. Λίγο μετά μάλιστα, η Eidos Montreal επιβεβαίωσε ότι το επόμενο μεγάλο παιχνίδι της θα διαδραματίζεται στον κόσμο του Deus Ex. 

7

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό