24.6 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Η Chevrolet Corvette έσπασε το φράγμα των 375 km/h!

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν ένας κατασκευαστής ταξιδεύει σε μία μακρινή τοποθεσία μόνο και μόνο για να αποδείξει μία πρακτικά ασήμαντη δυνατότητα ενός μοντέλου του, τότε ξέρεις ότι τα πράγματα έχουν σοβαρέψει… επικίνδυνα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο κατασκευαστής είναι η Chevrolet και το μοντέλο που έχει να αποδείξει κάτι είναι η Corvette ZR1. Η αμερικανική εταιρία παρουσίασε την κορυφαία εκδοχή του εμβληματικού sports car στα τέλη του Ιουλίου αλλά έπρεπε να… μετακομίσει στο Papenburg της Γερμανίας για να βρει ένα κέντρο δοκιμών που θα πρόσφερε επαρκή χώρο για να φιλοξενήσει τις φιλοδοξίες της. Η Chevrolet έστειλε δύο αυτοκίνητα και μία 5-μελή ομάδα μηχανικών και το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αυτό που διάβασες στον τίτλο.
Κατά την επίσημη πρεμιέρα της Corvette ZR1 η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι η μέγιστη ταχύτητα της είναι 346 km/h – για την ακρίβεια, είχε ανακοινώσει ότι θα τα υπερβαίνει. Όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, αυτό το νούμερο δεν ήταν κάτι περισσότερο από μία εκτίμηση και μάλιστα ιδιαίτερα συντηρητική όπως αποδεικνύεται. Η πραγματικότητα είναι ότι αν η ευθεία είναι αρκετά μεγάλη και οι συνθήκες ευνοϊκές, η Chevrolet Corvette ZR1 “τερματίζει” λίγο πάνω από τα 375 km/h και αν αυτό δεν είναι εντυπωσιακό, δεν ξέρω τι είναι. Οφείλουμε να αναφέρουμε μερικά πράγματα: Καταρχάς, η Chevrolet δεν χρησιμοποίησε κάποια… ειδική Corvette ZR1 για να πετύχει αυτή την επίδοση. Τα 375 km/h ήρθαν με μία απολύτως εργοστασιακό αυτοκίνητο με την στάνταρ διαμόρφωση που περιλάμβανε το ανθρακονημάτινο αεροδυναμικό πακέτο και ζάντες ελαφρού κράματος που ντύνονταν με τα στάνταρ Michelin Pilot Sport 4S ελαστικά. Ακόμα και το “Top Speed” mode που βελτιστοποιεί το όχημα για την επίτευξη της μέγιστης ταχύτητας είναι μία λειτουργία που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης. Έπειτα, τα 375 km/h δεν ήταν ένα νούμερο που οι μηχανικοί είδαν μία φορά. Με αξιοζήλευτη συνέπεια η Corvette ZR1 επιτάχυνε πολλές φορές στα 370+ km/h ενώ για το ρεκόρ πίσω από τα χειριστήρια βρισκόταν ο επικεφαλής της General Motors, Mark Reuss, μαζί με έναν μηχανικό ο οποίος ανέλυε τα δεδομένα του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο προσθέτοντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βάρος στην προσπάθεια!

Να θυμίσουμε ότι η Corvette ZR1 χρησιμοποιεί έναν  twin-turbo V8 με κωδικό “LT7” ο οποίος μοιράζεται πολλά κοινά με τον LT6 που χρησιμοποιεί η Corvette Z06 αλλά ταυτόχρονα, έχει και πολλές αλλαγές ώστε να είναι ικανός για πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Καταρχάς να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν flat-plane V8 με χωρητικότητα 5.5 λίτρων στα πλαϊνά του οποίου η Chevrolet έχει κρεμάσει δύο ομολογουμένως όχι τεράστια turbo. Τα σφυρήλατα πιστόνια και η νέες κυλινδροκεφαλές συνεισφέρουν στην μείωση της στατικής σχέσης συμπίεσης από το 12.5:1 της Z06 στο πιο ασφαλές για υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 9.8:1 ενώ διαφορετικός είναι και ο στροφαλοφόρος άξονας και οι μπιέλες και οι εκκεντροφόροι μεταξύ άλλων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών και κυρίως, της προσθήκης των δύο turbo είναι 1.079 άλογα στις 7.000 σ.α.λ. και 1.122 Nm ροπής στις 6.000 σ.α.λ. τα οποία φτάνουν στους τροχούς μέσω ενός 8-τάχυτου, αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη που έχει αναβαθμιστεί και ενισχυθεί ώστε να αντέχει την τεράστια ροπή του LT7.
Κάπως έτσι η Chevrolet Corvette ZR1 γίνεται ένα από τα ταχύτερα, αν όχι το ταχύτερο αυτοκίνητο με τιμή κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ ή δολάρια που σπάει το φράγμα των 375 km/h και αυτό είναι απίστευτο αν το σκεφτείς. Η αμερικανική εταιρία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την τιμή της κορυφαίας ‘Vette αλλά οι φήμες λένε πως δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 150.000 δολάρια. Το γεγονός ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει σε μία αντιπροσωπεία και να αγοράσει ένα απολύτως εργοστασιακό όχημα, με εγγύηση και ότι άλλο συνεπάγεται αυτό, με $150.000 ή ακόμα και $200.000 και αυτό να του δίνει την δυνατότητα για αυτού του είδους τις επιδόσεις, είναι πραγματικά απίστευτο! Και να σκεφτεί κανείς ότι η Chevrolet δεν έχει πει την τελευταία της λέξη ακόμα, καθώς ακούγεται πολύ έντονα ότι ετοιμάζεται μία ακόμα πιο… ειδικά έκδοση για το προσεχές μέλλον!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό