25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Apple ανοίγει το NFC των iPhone στους ανταγωνιστές για 10 χρόνια

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την έρευνα για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Apple σχετικά με το Apple Pay, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποστείλει στην Apple μία κοινοποίηση αιτιάσεων τον Μάιο του 2022. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά των mobile wallets στο iOS, περιορίζοντας την αξιοποίηση της τεχνολογίας NFC αποκλειστικά για το Apple Pay και ουσιαστικά παρεμποδίζοντας άλλους παρόχους να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές ανέπαφων πληρωμών.

Ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή, η Apple ανέλαβε τις ακόλουθες δεσμεύσεις τον Ιανουάριο του 2024:

Να επιτραπεί σε third-party παρόχους wallets η πρόσβαση στο NFC input στις συσκευές iOS δωρεάν, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν το Apple Pay ή το Apple Wallet. Η Apple θα επιτρέψει την πρόσβαση στο NFC σε λειτουργία Host Card Emulation (“HCE”). Το HCE επιτρέπει την ασφαλή αποθήκευση των διαπιστευτηρίων πληρωμής και την ολοκλήρωση των συναλλαγών μέσω NFC, χωρίς να βασίζεται σε ασφαλές στοιχείο εντός της συσκευής.Εφαρμογή δίκαιης, αντικειμενικής, διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας και κριτηρίων επιλεξιμότητας για την παροχή πρόσβασης NFC σε τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών mobile wallet.Να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να ορίσουν εύκολα μια εφαρμογή πληρωμών HCE ως προεπιλεγμένη εφαρμογή τους για πληρωμές σε καταστήματα και να χρησιμοποιούν σχετικές λειτουργίες, όπως η ανίχνευση πεδίου (η οποία ανοίγει την προεπιλεγμένη εφαρμογή πληρωμών του χρήστη όταν ένα κλειδωμένο iPhone παρουσιάζεται σε συσκευή ανάγνωσης NFC), το διπλό κλικ (το οποίο εκκινεί την προεπιλεγμένη εφαρμογή πληρωμών όταν γίνεται διπλό κλικ στο πλαϊνό ή το αρχικό κουμπί του τηλεφώνου) και εργαλεία ελέγχου ταυτότητας, όπως το Touch ID, το Face ID και ο κωδικός πρόσβασης της συσκευής.Να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ένα ξεχωριστό σύστημα επίλυσης διαφορών που θα επιτρέπει την ανεξάρτητη επανεξέταση των αποφάσεων της Apple που περιορίζουν την πρόσβαση.Να εφαρμόσει τις προαναφερθείσες δεσμεύσεις για όλους τους τρίτους προγραμματιστές εφαρμογών mobile που είναι εγκατεστημένοι στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (“ΕΟΧ”) και για όλους τους χρήστες του iOS με αναγνωριστικό Apple ID που είναι καταχωρημένο στον ΕΟΧ, ακόμη και όταν ταξιδεύουν προσωρινά εκτός ΕΟΧ.

Η Επιτροπή συζήτησε με όλα τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη για να εξακριβώσει αν οι δεσμεύσεις της Apple αίρουν όλες τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Με βάση τα σχόλια, η Apple άλλαξε τώρα την αρχική της πρόταση και δεσμεύτηκε ως εξής:

Επέκταση της δυνατότητας εκκίνησης πληρωμών με εφαρμογές πληρωμών HCE σε άλλα τερματικά που έχουν πιστοποιηθεί από τον κλάδο, όπως τηλέφωνα εμπόρων ή συσκευές που χρησιμοποιούνται ως τερματικό (το λεγόμενο SoftPOS), εφόσον αυτό είναι ενεργοποιημένο.Να αναγνωριστεί ρητά ότι οι προγραμματιστές HCE δεν εμποδίζονται να συνδυάζουν τη λειτουργία πληρωμών HCE με άλλες λειτουργίες ή περιπτώσεις χρήσης NFC.Κατάργηση της απαίτησης για τους προγραμματιστές να διαθέτουν άδεια ως πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (“PSP”) ή δεσμευτική συμφωνία με έναν PSP για πρόσβαση στην είσοδο NFC.Να επιτραπεί η πρόσβαση NFC σε προγραμματιστές για την προ-δημιουργία εφαρμογών πληρωμών για τρίτους παρόχους mobile wallet.Να επικαιροποιήσει την αρχιτεκτονική HCE ώστε να συμμορφώνεται με τα εξελισσόμενα πρότυπα του κλάδου που χρησιμοποιούνται από το Apple Pay και να συνεχίσει να επικαιροποιεί τα πρότυπα ακόμη και αν δεν εφαρμόζονται πλέον από το Apple Pay, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.Να δοθεί η δυνατότητα στους προγραμματιστές να προτρέπουν τους χρήστες να ρυθμίσουν εύκολα την προεπιλεγμένη εφαρμογή πληρωμών και να ανακατευθύνουν τους χρήστες στην προεπιλεγμένη σελίδα ρυθμίσεων NFC, επιτρέποντας την προεπιλογή με λίγα μόνο κλικ.Να συμμορφωθεί με τις ίδιες προδιαγραφές-πρότυπα του κλάδου με τους προγραμματιστές εφαρμογών πληρωμών HCE και να προστατεύσει τις εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο ενός ελέγχου.Να συντομεύσει τις προθεσμίες για την επίλυση διαφορών. Επιπλέον, η Apple προσέφερε πρόσθετες εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαδικαστικές εγγυήσεις για τον διαχειριστή παρακολούθησης.

Μετά τις παραπάνω τελικές δεσμεύσεις, η Επιτροπή αποφάσισε να τις καταστήσει νομικά δεσμευτικές για την Apple. Έτσι, η Apple θα πρέπει να ακολουθεί τις παραπάνω δεσμεύσεις για 10 χρόνια σε ολόκληρο τον ΕΟΧ. Η εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων θα παρακολουθείται από έναν επίτροπο παρακολούθησης.

Η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε τα εξής σχετικά με τη δέσμευση της Apple:

Είναι ασφαλές και βολικό να πραγματοποιείτε πληρωμές με το τηλέφωνό σας. Η Apple έχει δεσμευτεί να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία “tap and go” των iPhone. Η σημερινή απόφαση καθιστά δεσμευτικές τις υποχρεώσεις της Apple. Ανοίγει τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, εμποδίζοντας την Apple να αποκλείσει άλλα mobile wallets από το οικοσύστημα του iPhone. Στο εξής, οι ανταγωνιστές θα μπορούν να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά την Apple Pay για πληρωμές μέσω κινητού με το iPhone σε καταστήματα. Έτσι, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μια ευρύτερη γκάμα ασφαλών και καινοτόμων πορτοφολιών για κινητά.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό