16.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η 29η Ιουνίου ήταν η μικρότερη μέρα στην ιστορία της Γης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μέρα διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες.

Η 29η Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως η μικρότερη μέρα της Γης. Εξαιτίας μίας ταλάντευσης στον άξονά της, η μέρα διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες ή αλλιώς 1.59 milliseconds λιγότερο από τα 86.400 δευτερόλεπτα που αποτελούν τη μέρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Γη επιβράδυνε την περιστροφή της, προσφέροντας οριακά μεγαλύτερες μέρες, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτή η τάση αναστράφηκε και οι μέρες γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Μάλιστα, αν η Γη συνεχίζει να επιταχύνει, μπορεί να χρειαστεί για πρώτη φορά να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά ρολόγια.

Ποιος ο λόγος όμως για αυτές τις διακυμάνσεις;

Η Γη, δεν είναι τέλεια σφαίρα. Έχει μία διόγκωση στον ισημερινό, ενώ οι πόλοι είναι πιο πεπλατυσμένοι, κάνοντας το σχήμα της ελαφρώς ελλειπτικό. Η βαρύτητα της Σελήνης, ακόμα και οι παλίρροιες των ωκεανών μπορούν να επηρεάσουν την περιστροφή της.

Η ταλάντευση αυτή εντοπίστηκε στα τέλη του 1880 από τον αστρονόμο Seth Carlo Chandler και ονομάστηκε ταλάντευση Chandler, ενώ ξεκίνησε να επιβραδύνει στις αρχές του 2000, φτάνοντας το ελάχιστο το 2017. Μεταξύ 2017 και 2020 εξαφανίστηκε.

Αν και δεν μας επηρεάζει στην καθημερινότητά μας, οι ταλαντεύσεις αυτές είναι σημαντικό να παρακολουθούνται, έτσι ώστε τα ατομικά ρολόγια να διατηρούν την ακρίβειά τους για να συγχρονίζονται με ακρίβεια οι δορυφόροι στο διάστημα και τα συστήματα GPS.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό