18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Χούντα της 21ης Απριλίου και τα μέτρα για την πανδημία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ανακοίνωση του Περισσού για την αυριανή επέτειο με αναφορά στην εκμετάλλευση του ιού από την άρχουσα τάξη

Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την 21η Απριλίου, μέρα επιβολής της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, αποτίει φόρο τιμής στην προσφορά και τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και χαιρετίζει «την προσφορά των χιλιάδων μελών του ΚΚΕ που ανασυγκρότησαν το Κόμμα σε συνθήκες παρανομίας και τη δράση της ΚΝΕ, η οποία ιδρύθηκε μέσα στη δικτατορία, το 1968».

Το ΚΚΕ επισημαίνει και εξηγεί, ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου «απέδειξε ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο, να εναλλάσουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με πιο ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, να διαμορφώνουν και να στηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις». «Η δικτατορία είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ, υπηρέτησε τα σχέδιά τους ενάντια στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τα σχέδιά τους για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο της διχοτόμησης της Κύπρου» τονίζει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ σημειώνει πως η φετινή επέτειος της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας «συμπίπτει με την πανδημία του κοροναϊού που λειτουργεί ως καταλύτης στο ξέσπασμα νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης» και ότι «σήμερα, με αφορμή την καταπολέμηση της πανδημίας, θεσμοθετούνται οι απαιτήσεις τους κεφαλαίου, τα από καιρό επεξεργασμένα αντεργατικά σχέδια». Προσθέτει ότι «παράλληλα, το αστικό κράτος παρέχει αφειδώς «ζεστό χρήμα», κεφάλαια για τη στήριξη των μονοπωλίων, επιδιώκει να νομιμοποιήσει συνθήκες πολιτικής και συνδικαλιστικής καραντίνας, προωθεί νέες μορφές παρακολούθησης και αστυνόμευσης».

Χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τις σύγχρονες δυνατότητες για την πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας» τα όποια κυβερνητικά μέτρα, και υπογραμμίζει οτι τα θύματα σε σειρά χωρών «δείχνουν τη σαπίλα και τα όρια του καπιταλισμού», ενώ «το ίδιο δείχνει και η κατάσταση του συστήματος υγείας στη χώρα μας, όπως επιβεβαιώνουν ευρύτατα οι υγειονομικοί, οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των οποίων στοχοποιούνται από την κρατική και γενικότερα αστική παρέμβαση. Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικές μονάδες και άλλοι μαζικοί εργασιακοί χώροι στο εμπόριο και στις μεταφορές έχουν μεταβληθεί σε εργασιακά γκέτο, χωρίς καμία λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Το ΚΚΕ τονίζει οτι «αύριο, στο όνομα των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, θα επιχειρηθεί η συγκάλυψη της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, θα κληθεί η εργατική τάξη και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και του χωριού να σηκώσουν και πάλι στις πλάτες τους την κρίση του κεφαλαίου», επισημαίνοντας ότι «αυτό διαφαίνεται από σήμερα, τόσο από τις προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίες παρά τις διαφορές τους αναφορικά με το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, ομονοούν στην ανάγκη στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας».

Προσθέτει ότι «κάποια επιδόματα που διεκδικούν και κατέκτησαν εργατικές-λαϊκές δυνάμεις, δεν λύνουν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου, ούτε πρέπει να συγκαλύψουν ότι τα έχει ήδη πληρώσει ο εργαζόμενος λαός». Αναφέρει πως «η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση τροφοδοτεί και εντείνει περαιτέρω την όξυνση των διακρατικών αντιθέσεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των αντιθέσεων των αντιμαχόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων στη Νοτιοανατολική Μεσογείο και αλλού, θα τροφοδοτήσει νέες πολεμικές συγκρούσεις και «προσφυγικές κρίσεις». Η εργατική τάξη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, οι λαοί συνολικά, θα πληρώσουν και πάλι τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».

Το ΚΚΕ αναφέρεται στα διδάγματα της σημερινής πανδημίας του κορονοϊού για τον παρασιτικό και ιστορικά παρωχημένο ρόλο της αστικής τάξης συνολικά, για την πραγματική φύση των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και προσθέτει: [ Η σημερινή πανδημία του κορονοϊού] «διδάσκει πόσο απαραίτητη είναι η καθολική πρόσβαση σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες. Διδάσκει πόσο αναγκαία είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός με εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, αλλά και πόσο ατελέσφορη είναι η μεσοβέζικη συνύπαρξη του αστικού κρατικού και του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή, στην κατανομή, στις υπηρεσίες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό