27 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Η Χεζμπολάχ στηρίζει για πρώτη φορά δημοσίως τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει τις προσπάθειες του προέδρου του κοινοβουλίου του Λιβάνου για την επίτευξη εκεχειρίας με το Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης. Είναι η πρώτη φορά που εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις από την έναρξη του πολέμου.

«Υποστηρίζουμε τις πολιτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του προέδρου του Κοινοβουλίου Νάμπι Μπέρι για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Μόλις η κατάπαυση του πυρός καθιερωθεί σταθερά και η διπλωματία μπορέσει να την επιτύχει, όλες οι άλλες λεπτομέρειες θα συζητηθούν και οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού», είπε ο Ναΐμ Κασέμ.

Ο Μπέρι είναι ηγέτης του σιιτικού κόμματος Αμάλ που είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ και υπήρξε βασικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Η Χεζμπολάχ δήλωνε έως τώρα ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ μόνο όταν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα.

Όπως μεταδίδει το CNN παρά το πράσινο φως στις διαπραγματεύσεις, η ομιλία του Κασέμ είχε έναν προκλητικό τόνο, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα και την ικανότητα της Χεζμπολάχ να συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον του Ισραήλ. «Εάν ο εχθρός συνεχίσει τον πόλεμο του, τότε το πεδίο της μάχης θα είναι αποφασιστικό και το πεδίο μάχης μας ανήκει», είπε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί. Η Τζίπι Χοτοβέλι, πρεσβευτής του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «γελοίο» σε συνέντευξή του στο Sky News την Κυριακή.

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις μάχες στον Λίβανο

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έχει επεκτείνει τις «περιορισμένες, τοπικές, στοχευμένες επιχειρήσεις» του στο νοτιοδυτικό Λίβανο.

Η 146η Μεραρχία του Ισραήλ στόχευσε επιχειρησιακές δραστηριότητες εναντίον στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ στο νοτιοδυτικό Λίβανο, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

«Η 146η Μεραρχία είναι η πρώτη εφεδρική μεραρχία που επιχειρεί στο νότιο Λίβανο ως μέρος των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων εναντίον της Χεζμπολάχ στη βόρεια αρένα», ανέφερε ο Ισραηλινός Στρατός, προσθέτοντας ότι η μεραρχία «χρησιμοποίησε ως αμυντική περιφερειακή ταξιαρχία και οι δυνάμεις της αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ, τη Λωρίδα της Γάζας» και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η μεραρχία θα επιχειρεί παράλληλα με την 213η Ταξιαρχία Πυροβολικού. Η χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, που ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, είχε επικεντρωθεί στο ανατολικό τμήμα της συνοριακής περιοχής.

Νεκρός ο διοικητής του αρχηγείου

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ, Σουχάιλ Χουσεΐν Χουσεϊνί, στην «περιοχή της Βηρυτού».

Ο Χουσεϊνί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έπαιξε ρόλο στις «μεταφορές όπλων μεταξύ του Ιράν και της Χεζμπολάχ και ήταν υπεύθυνος για τη διανομή των προηγμένων όπλων μεταξύ των μονάδων της», ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου Τζιχάντ, του ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου ηγεσίας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό