23.6 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Χεζμπολάχ μοίρασε τους παγιδευμένους βομβητές λίγες ώρες πριν εκραγούν

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της τους παγιδευμένους βομβητές λίγες ώρες προτού αυτοί ανατιναχθούν, δήλωσαν δύο πηγές ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, κάτι που μαρτυρά ότι η οργάνωση ήταν βέβαιη πως οι συσκευές ήταν ασφαλείς παρά τους ελέγχους που είχαν γίνει για τον εντοπισμό απειλών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο, επικαλούμενο μία από τις πηγές, ένα μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα έναν νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ήταν ακόμα στο κουτί του. Ένας βομβητής που παραδόθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε ένα άτομο όταν η συσκευή εξερράγη, τόνισε η δεύτερη πηγή.

Σε μια προφανώς συντονισμένη επίθεση, βομβητές με το εμπορικό σήμα Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη σε προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και σε προάστια της Βηρυτού. Την Τετάρτη, εκατοντάδες γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν. Οι επιθέσεις σκότωσαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, και τραυμάτισαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Έως 3 γραμμάρια εκρηκτικών κρυμμένα στους βομβητές για μήνες

από τον Λίβανο με γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής, δήλωσε στο Reuters πως οι μπαταρίες των γουόκι τόκι περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN). Ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της, δήλωσε η πηγή.

Έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών που ήταν κρυμμένα στους βομβητές παρέμεναν εκεί χωρίς να εντοπιστούν για μήνες από τη Χεζμπολάχ. Μία από τις πηγές ασφαλείας είπε στο Reuters ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή».

Exclusive: Hezbollah handed out pagers hours before blasts – even after checks https://t.co/SetXJlQCzo pic.twitter.com/SaIOI7AbQa

— Reuters World (@ReutersWorld) September 20, 2024

Μετά την έκρηξη των βομβητών την Τρίτη, η Χεζμπολάχ υποψιάστηκε ότι περισσότερες από τις συσκευές της ενδέχεται να είχαν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας, καθώς και μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, ο επανέλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν τα γουόκι τόκι εξερράγησαν.

Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τα γουόκι τόκι της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι θα ανακαλυπτόταν σύντομα ότι αυτά ήταν επίσης παγιδευμένα με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές στο Reuters.

Με «στοχευμένο χτύπημα» στη Βηρυτό απάντησε το Ισραήλ στις ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, επιδρομή στη Βηρυτό εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός, λίγο μετά την τριπλή επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στόχος της επιδρομής στη Βηρυτό ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε επίθεση σε τρία κύματα κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος μίλησε για αντίποινα, στον απόηχο των αιματηρών εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της οργάνωσης.

Η ταπείνωση της Χεζμπολάχ, το λάθος του Ισραήλ και ο ολοκληρωτικός πόλεμος

Διάγγελμα Νασράλα εν μέσω πληγμάτων του Ισραήλ στον Λίβανο: «Κήρυξη πολέμου οι εκρήξεις σε βομβητές»



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό