28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η… Χαμάς φέρνει πιο κοντά, και στην Αθήνα, Μητσοτάκη

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την ηλεκτρισμένη περίοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τα «πυρά» και τις ατάκες όπως το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το «νταηλίκια γιοκ» από την πλευρά του Έλληνα πρωθυπουργού, πλέον Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται πως έχουν έρθει… πιο κοντά και υπάρχουν ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Εξάλλου, το γεγονός ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν στην Αθήνα (και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά) τον επόμενο μήνα, δείχνει καθαρά ότι ξεπεράστηκαν εμπόδια που οδήγησαν στο «πολεμικό» κλίμα του πρόσφατου παρελθόντος και οι δύο χώρες διανύουν μια περίοδο διπλωματικής ισορροπίας. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύει πολυπληθή αποστολή με υπουργούς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες.

Εν μέσω μεγάλης αστάθειας που έχει προκληθεί στην περιοχή από τον πόλεμο στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις που θα επακολουθήσουν, φαίνεται πως Αθήνα και Άγκυρα θέλουν να κρατήσουν ήπιους τόνους. Εξάλλου, μεγάλα ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, φαίνεται πως έχουν έξαρση εκ νέου και θα απασχολήσουν και τις δύο χώρες. 

Η Χαμάς «δεν αποτελεί εμπόδιο» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Βερολίνο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τόνισε πως η θέση του Τούρκου προέδρου για την Χαμάς δεν αποτελεί εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι για την ελληνική κυβέρνηση η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

«Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που έχει δώσει μέχρι στιγμής κάποια καλά αποτελέσματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου», δήλωσε.

Το καλό κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα επιβεβαιώθηκε και με την ολοκλήρωση της πρόσφατης συνάντησης στην Τουρκία των δύο αντιπροσωπειών, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης συνεργασίας (ΜΟΕ). Συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αποκατασταθεί η ανοιχτή επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο πλευρές για την άμεση αποτροπή θερμών επεισοδίων.

Σύμφωνα με το Mega, ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ήταν:

Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων καιη ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα και του αντίστοιχου τουρκικού στο Εσκί Σεχίρ.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι η τρίτη κατά σειρά που θα έχουν οι δύο ηγέτες τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνοντας σε ανώτατο επίπεδο το καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, να τονιστεί ότι τελευταία φορά που επισκέφτηκε την Αθήνα ο Ερντογάν ήταν το 2017, όταν μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είχε αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Με 300 άτομα συνοδεία έρχεται στην Αθήνα ο Ερντογάν

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στην τουρκική αποστολή που θα καταφθάσει στην Αθήνα για τη συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου, θα βρίσκονται τουλάχιστον εννέα κορυφαίοι υπουργοί με τους γραμματείς και τους συμβούλους τους, καθώς επίσης και πολλοί επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι.

Στην τουρκική αποστολή θα βρίσκονται τουλάχιστον 150 άτομα, σύμβουλοι και ασφάλεια του προέδρου, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν δύο αεροπλάνα, ένα για τον πρόεδρο και την προσωπική του συνοδεία και ένα για την υπόλοιπη αποστολή. Συνολικά αναμένονται περίπου 300 άτομα να έρθουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό