35 C
Athens
Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

«Η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να κρατήσει τη δουλειά της – Καλή τύχη»

Ειδήσεις Ελλάδα

Για να κερδίσει άλλη μια θητεία πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλους πολιτικούς σκοπέλους

Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε τη θέση της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχνή πλειοψηφία, μόλις εννέα ψήφων. Φέτος, η μάχη με τις ψήφους φαίνεται ακόμη πιο σκληρή αναφέρει το «Politico» και υπάρχει μάλιστα μεγάλη πιθανότητα, η Γερμανίδα πολιτικός να μην πάρει όσες χρειάζεται.

Για να κερδίσει άλλη μια θητεία, στον 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλους πολιτικούς σκοπέλους.

Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των 27 ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου.

Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια της επόμενης, μυστικής ψηφοφορίας.

Τα πράγματα είναι ευκολότερα στο μέτωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν έχει στο στρατόπεδό του 12 αρχηγούς κυβερνήσεων της ΕΕ. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πάνε τα πράγματα στραβά: ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρει έναν άλλο υποψήφιο και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προέρχεται από τη σοσιαλιστική πτέρυγα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΕΛΚ θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές, με 170 έδρες. Για να δημιουργήσει πλειοψηφία, θα χρειαστεί στη συνέχεια να τάξει «λαγούς με πατραχείλια» στις άλλες μεγάλες κεντρώες ομάδες – τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Ο παράγοντας… Μελόνι

Η Φον ντερ Λάιεν φλερτάρει επιμελώς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, την υποστήριξη της οποίας θα χρειαστεί τόσο στο τραπέζι του Συμβουλίου όσο και στο Κοινοβούλιο, αλλά φαίνεται σαν μια στρατηγική που θα μπορούσε να αποτύχει. Όσο πιο κοντά πλησιάζει τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς (ECR) της Μελόνι, τόσο περισσότερες ψήφους θα χάνει από τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι Renew και οι Πράσινοι έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν, εάν συνάψει οποιουδήποτε είδους συμφωνία με τους ακροδεξιούς συμμάχους της Μελόνι στο Κοινοβούλιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό