23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η φαρμακευτική αγορά αλλάζει

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου [email protected]

Το θέμα της πρόσβασης σε νέα, αποτελεσματικά φάρμακα υψηλού κόστους τέθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο «Υπουργικό Γεύμα Πρωτοβουλίας Φαρμάκων (ΟΜΗ) του ΠΟΥ» που διεξάγεται στο Όσλο.

Το Υπουργικό Γεύμα διοργανώνεται από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Νορβηγικό Υπουργείο Υγείας, το Care Services και τον Νορβηγικό Οργανισμό Φαρμάκων. Συντονιστές της συνεδρίας ήταν οι Bjorn-Inge Larsen, ειδικός αντιπρόσωπος για τη Διεθνή Υγεία του Υπουργείου Υγείας Νορβηγίας και η Natasha Azzopardi Muscat, διευθύντρια Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας της χώρας από το Περιφερειακό Γραφείο ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Με την έκφραση «η φαρμακευτική αγορά αλλάζει» ξεκίνησαν οι ομιλητές λέγοντας ότι σήμερα βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό άκρως αποτελεσματικών θεραπειών για σπάνιες ασθένειες και άλλες ομάδες ασθενών σχετικά μικρού όγκου που έρχονται στην αγορά. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις νέες θεραπείες έχουν υψηλό κόστος και αποδεικνύεται πολύ ακριβό για να τις παρέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις σε όλους όσους θα ωφεληθούν.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι μπορεί να γίνει. Πώς μπορούμε να εξισορροπήσουμε τα συμφέροντα της βιομηχανίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας υγείας διασφαλίζοντας παράλληλα αυξημένη πρόσβαση για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ενδιαφερόμενα μέρη επιφορτίζονται στο εξής, με το βάρος του να εξετάσουν αυτά τα ερωτήματα διότι είναι ζωτικής σημασίας και να εντοπιστούν οι δυνητικά βιώσιμες λύσεις έπειτα από συζήτηση με τα κράτη-μέλη και τους αρμόδιους φορείς.  

Το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη στάθηκε στη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας ενδιαφερομένων που θα εργαστεί πάνω σε αυτά τα σοβαρά θέματα. Το Oslo Medicines Initiative (OMI) θα είναι μία πλατφόρμα η οποία βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της διαφάνειας και της βιωσιμότητας, και ο στόχος της θα είναι να βρει το «win-wins» για όλους, όπως δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής ο οποίος ζήτησε στη να επιδιώξουν μια καλή συμφωνία και στη συνέχεια να φτιάξουν μια τελική έκθεση σχετικά με τη διαδικασία OMI και τη βελτίωση της πρόσβασης σε νέα, αποτελεσματικά φάρμακα υψηλού κόστους στην Περιφέρεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό